Oncologieverpleegkundige Manon Somhorst wint Focus op zorgprijs 2016

Groningen - Oncologieverpleegkundige Manon Somhorst van het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft de Focus op zorgprijs gewonnen. De inwoonster van Veendam won deze prijs met haar onderzoek naar vermoeidheid bij kanker.

De Focus op zorgprijs is bestemd voor verpleegkundigen die onderzoek hebben gedaan over een relevant verpleegkundig onderwerp. Als winnaar vertegenwoordigt Somhorst het Martini Ziekenhuis bij de Santeon Verpleegkunde Prijs. Santeon reikt deze prijs jaarlijks uit als stimulans voor verpleegkundig onderzoek dat een verbinding legt tussen een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en verbetering van de zorg in de ziekenhuispraktijk.

Mobiliseren van oncologiepatiënten

Manon Somhorst deed onderzoek naar het mobiliseren van oncologiepatiënten in het ziekenhuis. Uit haar onderzoek blijkt dat bewegen een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van vermoeidheid bij deze patiëntengroep. "Ik hoor vaak van patiënten dat ze zich vermoeid voelen. Door hun ziekte en behandeling leveren ze vaak in op hun conditie en spierkracht. Zeker wanneer de patiënt bedlegerig is, kan dat heel snel gaan", vertelt Somhorst. "Het klinkt misschien wat tegengesteld, maar het is voor hen dan juist goed om in beweging te komen. Mijn onderzoek toont dat ook aan. Mobiliseren is de enige bewezen effectieve manier om vermoeidheid tegen te gaan. Ik geef ze dan tips, zoals dat het beter is om vaker kort te bewegen dan in 1  keer lang. En om oefeningen te doen, dit kan heel eenvoudig zijn. Bijvoorbeeld als ze in de stoel zitten, 10 keer hun knie optillen.’

Jury

De jury van de Focus op zorgprijs beoordeelde de inzendingen onder meer op relatie van theorie en praktijk, innovatie en originaliteit, relevantie voor andere collega’s en afdelingen, mogelijkheden voor daadwerkelijke implementatie en inhoud, opbouw en leesbaarheid. Juryvoorzitter Tineke Runia: "Kenmerkend voor de inzendingen van dit jaar is onder meer het degelijke literatuuronderzoek en het feit dat primair geredeneerd is vanuit de patiënt: wat voor hen belangrijk of comfortabel is." Zo kwam Manon Somhorst op basis van haar onderzoek met praktische suggesties zoals looproutes met rustplekken op de afdeling en voorbeelden van oefeningen op de multimediaschermen aan het bed.