Grote Groninger energieverbruikers presenteren routekaart

Groningen - 21 Groninger partijen hebben donderdag de routekaart 'Groningen Energieneutraal' gepresenteerd. Zij deden dit tijdens het TransFuture Festival in Groningen. De routekaart geeft aan welke maatregelen de partners de komende jaren voor hun eigen onderneming nemen.

De partners in de routekaart ‘Groningen Energieneutraal ’ zijn: de woningcorporaties Patrimonium, Nijestee, Lefier en De Huismeesters, de gemeente Groningen (Gresco), de provincie Groningen, Martini Ziekenhuis, UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, Alfa-college, Noorderpoort, Attero, Enexis, FC Groningen, Gasterra, Gasunie, Grunneger Power, Suikerunie, Waterbedrijf Groningen, Warmtestad.

Grote veranderingen

Wethouder Mattias Gijsbertsen: “Een aantal van de partijen heeft samen met energie-specialisten berekend hoe ons energiesysteem er in de toekomst uitziet. Er zijn grote veranderingen te verwachten. Van gasfornuis naar elektrisch koken, van cv-ketel naar aardwarmte, van benzineauto naar elektrische deelauto. Veranderingen die invloed hebben op iedereen.” Om hier vol op in te zetten hebben de 21 partijen de routekaart ‘Groningen Energieneutraal ’ontwikkeld. “Die partners vertegenwoordigen op dit moment al 33 % van het energieverbruik in de stad. De verwachting is dat in de komende jaren veel meer bedrijven, instellingen en burgercollectieven zich hierbij zullen aansluiten”, weet Gijsbertsen.

Projecttafels

De bedoeling is verder kennis en ervaring uit te wisselen door het instellen van projecttafels, en maatregelen en projecten voor de energietransitie en lokale samenwerkingskansen te benutten. Gijsbertsen: “We willen ook dat de tafels leiden tot versnelling van concrete energieprojecten die zorgen voor kennisontwikkeling en een economische stimulans zijn. De gemeente hoopt zo haar doel om in 2035 energieneutraal te zijn te bereiken." Tevens is Energiemonitor ontwikkeld: www.energiemonitor.groningen.nl. Hiermee is precies te volgen hoe de stad presteert op het gebied van duurzaamheid.

Prestatiepakket

De routekaart en de monitor vormen samen een prestatiepakket, dat gezien kan worden als de Groningse bijdrage aan de landelijke Energiedialoog. Het pakket is donderdag door wethouder Mattias Gijsbertsen aan het ministerie van Economische Zaken overhandigd.