Blokfluitkwintet Seldom Sene met 'Taracea' in Martinikerk

Groningen - Blokfluitkwintet Seldom Sene staat zaterdag 2 juli met het programma 'Taracea' in de Martinikerk van Groningen.

De 5 leden van het in 2009 opgerichte Seldom Sene ontmoetten elkaar op het Conservatorium van Amsterdam. Het ensemble maakte zijn debuut - met een eerste prijs - op het Concours International d’Ensembles de Flûte a bec in het Franse Le Mans. In 2011 won het kwintet onder meer de Interpretatieprijs op het Concours International de Musique de Chambre d’Illzach. Onlangs won het de eerste-, publieks- en persprijs op het Internationaal Van Wassenaer Concours in Utrecht.

Taracea

'Taracea' is de Spaanse naam voor een houten mozaïek: een grote geometrische figuur die op zijn beurt weer bestaat uit kunstig gerangschikte, kleinere puzzelstukjes in contrasterende houtsoorten, kleuren en vormen. In al die verscheidenheid van soort, vorm en kleur is de Taracea tegelijk ook 1 groot samenhangend geheel. Dat is de basis van het programma 'Taracea', waarin oude en nieuwe muziek en oude en nieuwe instrumenten tegenover worden geplaatst én aan elkaar verbonden worden. Zo ontstaat een contrastrijk mozaïek van motetten, fuga's, variatievormen, koralen, concerti en fantasieën. 'Taracea' is ook de titel van de debuut-cd van Seldom Sene; in 2014 verschenen bij Brilliant Classics.

Programma

Het programma bevat oude muziek van J.S. Bach, Samuel Scheidt, J.B. de Boismortier en Francisco Guerrero, maar ook muziek die speciaal geschreven is voor het kwintet, zoals 'Interreaction' van Wouter Snoei. Deze compositie is geschreven voor de moderne kubische blokfluiten en live-elektronica. Ook de orgelwerken van Hermann Robert Frenzel en Max Reger worden op blokfluit gespeeld. Het ensemble speelt op blokfluiten in alle soorten en maten, van de sonore bassen en contrabassen, zeer geschikt voor het spelen van deze orgelwerken, tot de kwinkelerende sopranen en sopranino's. Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 15 (CJP, 65+:  €  12,50).