'Theodorus Beckeringh en zijn borgenkaart' in Groninger Museum

Groningen - [caption id="attachment_63474" align="alignright" width="157"] Portret van Theodorus Beckeringh door Jan Abel Wassenbergh. Particulier bezit. Foto: Groninger Museum, John Stoel[/caption]

GRONINGEN - In het Groninger Museum opent zaterdag 25 juni de expositie 'Theodurus Beckeringh en zijn borgenkaart'. Liefhebbers van het Groninger erfgoed kennen bijna altijd de Groninger borgenkaart uit 1781 van de jurist Theodorus Beckeringh (1712-1790). De kaart, omgeven door een sierrand met afbeeldingen van 24 Groninger borgen, wordt de mooiste van onze provincie genoemd. De tentoonstelling 'Theodorus Beckeringh en zijn borgenkaart' laat niet alleen de borgenkaart zien, maar ook alle voorstudies voor de kaart van Beckeringh.

Voorstudies bewaard gebleven

Theodorus Beckeringh was een vaardig en nauwkeurig tekenaar en werkte enkele decennia aan een nieuwe kaart van de provincie Groningen. Hij legde een keur aan details vast die we zonder zijn werk niet hadden. Onlangs werd duidelijk dat ook veel voorstudies bewaard zijn gebleven. 'Dit is waardevol', stelt het Groninger Museum, 'want slechts zelden blijft het kladmateriaal van kaartmakers bewaard.' De voorstudies geven een goed beeld van Beckeringhs manier van werken: hij mat de diepen en dijken van onze provincie op om informatie te verzamelen en maakte potlood- en inkttekeningen van de borgen, huizen of het aangezicht van de stad. In de uiteindelijke versie van zijn borgenkaart moest hij details weglaten die alleen op de kladkaarten bewaard zijn gebleven.

Voor het eerst sinds 2 eeuwen terug

De expositie laat de borgenkaart en alle voorstudies voor de kaart van Beckeringh zien. De eerste handgetekende, complete versie van zijn kaart bleef in Parijs bewaard en is voor het eerst sinds 2 eeuwen terug in Nederland. Deze versie stamt uit 1767.

De Atlas van Beckeringh

De tentoonstelling is na te kijken in 'De Atlas van Beckeringh', uitgegeven door de Stichting Groninger Historische Publicaties in samenwerking met W-Books, Zwolle. Het boek telt 368 pagina’s met reproducties van alle kladkaartjes en voorstudies van de borgen en is onder meer verkrijgbaar in de museumwinkel en de reguliere boekhandel. Auteurs zijn Reinder Reinders, Egge Knol, Martijn van Leusen, Jan Molema en Tonnis Musschenga. 'Theodorus Beckeringh en zijn borgenkaart' loopt van 25 juni tot en met 23 oktober.