Hoogste punt bouw protonentherapiecentrum UMCG bereikt

Groningen - Met het storten van een ruim 3 meter dik betonnen dak is het hoogste punt bereikt in de bouw van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Protonentherapiecentrum. Het beton vormt het dak boven de ruimten waarin later dit jaar bestralingstoestellen en een deeltjesversneller worden geïnstalleerd.

Deze mijlpaal werd donderdag gevierd door medewerkers van bouwbedrijf Visser & Smit Bouw en het UMCG. De bouw van het protonentherapiecentrum verloopt voorspoedig; het hoogste punt is ongeveer een jaar na aanvang van de bouw bereikt. Hoewel het gebouw aan de buitenkant al bijna af lijkt, is na oplevering echter nog ongeveer een jaar nodig om alle apparatuur te installeren, af te stellen en te testen.

50 nieuwe banen

Met de komst van het centrum worden 50 nieuwe voltijdbanen gecreëerd. Het gaat om functies als radiotherapeuten, laboranten, klinisch-fysici, maar ook om medewerkers ICT en patiëntenservice.

Protonentherapie

Volgens planning zullen eind 2017 de eerste patiënten in het centrum worden behandeld met protonentherapie, een voor Nederland nieuwe bestralingsbehandeling. Deze behandeling leidt tot minder bijwerkingen en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Streven is jaarlijks 600 patiënten te behandelen, zowel volwassenen als kinderen. Voor de verwijzing van patiënten in Noordoost-Nederland werkt het UMCG samen met andere ziekenhuizen en radiotherapie-instituten in de regio.

Cancer Center

Het protonentherapiecentrum maakt deel uit van het UMC Groningen Cancer Center dat oncologiepatiënten op 1 plek alle beschikbare behandelingen biedt. Vanuit dit centrum werken zorgprofessionals van het UMCG samen met zorgprofessionals van ziekenhuizen uit de regio in gespecialiseerde netwerken aan optimale, op elkaar afgestemde zorg voor mensen met kanker.