Eerste vaartocht duurzaamste rondvaartboot tijdens TransFutureFestival Groningen

Groningen - De meest duurzame rondvaartboot van Nederland maakt donderdag 23 juni zijn eerste vaartocht. Gedeputeerde Patrick Brouns neemt de boot officieel in gebruik tijdens het TransFutureFestival Groningen.

De boot van het Groningse bedrijf Progress Events heeft een elektromotor, gecombineerd met lithium-batterijen en een portable waterstofcel. Hierdoor kan de boot ook op lange afstanden volledig duurzaam varen. De boot komt te liggen aan de Turfsingel in Groningen. Hier worden de batterijen opgeladen met zonnepanelen op de historische Groningse tjalk De Rikste uit 1910. Tijdens het varen kan worden bijgeladen met de waterstofcel, waardoor de boot veel langere afstanden kan afleggen. De waterstofcel heeft een vervangbare cilinder, zodat niet aan boord getankt hoeft te worden. Daarnaast kan via een app op de TorqTrac-smartphone worden bijgehouden hoeveel hij nog kan varen op de huidige accu’s en hoeveel kwh wordt verbruikt.

Boegbeeld verduurzaming van de rondvaart

De rondvaartboot vaart mee tijdens DelfSail en is ook prominent aanwezig tijdens het Grachtenfestijn eind augustus in Groningen. De boot moet het boegbeeld worden voor de verduurzaming van de rondvaart in Noord-Nederland.

Giethoornse punter

De opzet was om een klassiek schip te innoveren. De rondvaartboot is een oude Giethoornse punter en biedt plaats aan maximaal 48 personen.

TransFutureFestival

Het TransFutureFestival vindt op 23 en 24 juni plaats op de Zernike Campus Groningen bij EnTranCe, de proeftuin voor toegepast energieonderzoek van de Hanzehogeschool en de Energy Academy Europe. Op het festival staan duurzame energie, innovatie en mkb centraal. 2 dagen lang laten ondernemers, overheden en kennisinstellingen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie zien.