'De pelgrim & de dame' in Noordelijk Scheepvaartmuseum

Groningen - In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen wordt zaterdag 2 juli de expositie 'De pelgrim & de dame' geopend.

Deze expositie met archeologische vondsten en historische bouwmaterialen is georganiseerd door de gemeente Groningen, Stichting Monument & Materiaal en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Dit ter gelegenheid van de 20ste editie van het jaarboek 'Hervonden Stad'. De tentoonstelling ‘De pelgrim & de dame’ zet het jubileum luister bij door een selectie van 20 jaar Groninger bodemvondsten en woongeschiedenis te tonen.

Vondsten illustreren wapengekletter

Groningen is vele malen strijdtoneel geweest van oorlogen, veldslagen en burenruzies. Vondsten als stenen kogels en zwaarden illustreren het wapengekletter.

Behangfragment

Bouwhistorische ontdekkingen laten soms een glimp zien van het interieur van destijds, maar de kleuren, patronen en materialen spreken vaak zeer tot de verbeelding. Een schildering van Jan Abel sr. Wassenbergh uit het pand Vismarkt 40 en een behangfragment met de afbeelding van een Japanse jongedame tonen de Groningse kleurenpracht in woonhuizen in de 18de en 19de eeuw.

Pelgrims

Op reis gaan was een hele onderneming in de middeleeuwen, maar per kar of te voet gingen vele pelgrims op weg, onder meer naar Canterbury en Maastricht. In de tentoonstelling zijn zeldzame pelgrimsinsignes uit die bedevaartsplaatsen te zien.