D66-kamerlid Fatma Koser Kaya bezoekt De Onlanden

Eelderwolde - D66-kamerlid Fatma Koser Kaya heeft maandag een werkbezoek gebracht aan Groningen en (Noord-)Drenthe. Ze deed hierbij onder meer natuurgebied De Onlanden aan. Terugkerend thema was de regelgeving rondom verduurzaming van de landbouw.

In gezelschap van de D66-raadsleden Koosje van Doesen en Tom Rustebiel uit Groningen en en hun college Pepijn Vemer van de fractie in Tynaarlo, reed Koser Kaya met boswachter Bart Zwiers een rondje door het gebied. Zwiers is dolenthousiast over het gebied: “Ten eerste worden we nog regelmatig verrast door de soorten die we hier vinden. Het is ongelooflijk hoe rijk en gevarieerd deze jonge natuur nu al is. Maar minstens zo bijzonder is de ligging, zo dicht tegen de stad aan. We hebben veel vrijwilligers in de buurt en werken samen met andere maatschappelijke organisaties.” Zwiers doelde hiermee onder meer op de moestuin op de boerderij De Onlanderij, die mede door buurtbewoners, schoolkinderen én de verslavingszorg wordt beheerd.

Regels verduurzaming

Na een bezoek aan De Onlanderij ging de rit naar biologische boerderij ’t Hoogeveld bij Paterswolde. De vleeskoeien begrazen het gebied op een natuurlijke manier om te voorkomen dat het dichtgroeit. De kruidenrijke grassen zorgen volgens de biologische boer Sytze van der Goot voor een duidelijk verschil in smaak met traditionele vleeskoeien: “Je merkt dat de vraag naar duurzaam vlees snel groeit en dat mensen steeds vaker lokaal voedsel prefereren.” Hoewel Van der Goot zeer trots is op z’n circulaire onderneming, loopt hij soms ook tegen belemmeringen aan. Hij stelde dat de regels rondom verduurzaming zo strak zijn, dat ook welwillende agrarische ondernemers de stap naar duurzamere productie vaak niet eens maken. Dat kwam overeen met het geluid dat Koser Kaya eerder die dag hoorde op het gecombineerde veeteelt- en akkerbouwbedrijf van de Veendammer familie Keetels. En die inzichten gaan mee naar Den Haag, beloofde ze: “Verduurzaming van de landbouw en de voedselketen is een belangrijk thema voor D66, dat moet niet in de weg worden gezeten door overbodige of strijdige regels.”