Oelinda de Vries: nachtvlinder met ambtsketting

Groningen - Oelinda de Vries (23) is de nieuwe nachtburgemeester. Vlak na haar verkiezing twijfelde ze even of ze het gewicht van de ambtsketting wel wilde dragen. Maar nu is ze er klaar voor. “Ik wil de verschillende groepen in Groningen bij elkaar brengen.”

Door Arjen J. Zijlstra

De manier waarop De Vries vorige maand werd uitgeroepen tot nachtburgemeester van Groningen verdient geen schoonheidsprijs. De jury had unaniem voor haar gekozen. Maar toen de klok 12 sloeg, riep vertrekkend nachtburgemeester Chris Garrit per abuis Hubert Nauta uit tot winnaar. Nauta kreeg de ambtsketting omgehangen en toen hij al begonnen was met zijn dankwoord werd de fout pas gecorrigeerd. Hup, ketting van Nauta’s schouders en om die van De Vries. Lachend, maar ook met een lichaamshouding die ongemak uitstraalde, schuifelde De Vries naar voren om het lauwe applaus in ontvangst te nemen. ‘Is dit een grap?’, hoorde ze iemand in het publiek zeggen. “Het voelde heel onwerkelijk”, vertelt De Vries. “Zo’n sfeer heb ik nog nooit meegemaakt.” En het feest dat tot diep in de nacht gepland stond, kwam totaal niet van de grond. “Iedereen was ineens weg.” “De 24 uur daarna heb ik denk ik niet één keer gelachen. De volgende avond liet de bar Wolter-Wolthers weten: kom vanavond langs, we zetten een fles voor je klaar. Zij hadden mij ook gesteund in de campagne. Toen ben ik daar maar heen gegaan, in mijn eentje. Daar zeiden mensen tegen me: ‘je hebt het gewoon geflikt, gefeliciteerd!’ Toen pas kon ik er voor het eerst een beetje van genieten.”

5 kandidaten

Aan de nachtburgemeestersverkiezing deden 5 kandidaten mee. Online kon het publiek zijn stem uitbrengen op 1 van hen. Maar aan het eind van de verkiezingsavond was het de jury die, op basis van de debatten en presentaties van de kandidaten, de winnaar bepaalde. De stemmen zouden bij onenigheid in de jury de doorslag kunnen geven. Toch hadden weinig mensen verwacht dat de jury voor De Vries zou durven te kiezen omdat ze in de peilingen één na laatste stond. De jury prees met name haar onafhankelijkheid. Ze was een gesjeesde student Media en Entertainment Management, zonder enig professioneel belang in het Groningse nachtleven – iets wat de andere kandidaten wel hadden. In haar campagne presenteerde ze zichzelf simpelweg als een van de vele stappers in de stad. En vanuit die positie hoopt ze de belangen van al haar mede-stappers zo goed mogelijk te behartigen. Zo wist ze het feit dat ze ‘jong en onervaren’ was naar voren te brengen als haar kracht.

Vroeg volwassen

Overigens zal De Vries zelf niet het woord ‘onervaren’ gebruiken om zichzelf te omschrijven. Al op haar 15de ging ze uit huis en vestigde ze zich in Stad. “Ik woonde eigenlijk overal waar plek was. Ik was een kindje van het rijk, zo noemen ze dat.” Haar vader was uit beeld en haar moeder, met wie ze nu weer goed contact heeft, kon vanwege ziekte niet voor haar zorgen. Door haar thuissituatie werd ze gedwongen in sneltreinvaart volwassen te worden. “Dat had als nadeel dat ik leraren ook als gelijkwaardig zag, of dat ik in mijn beleving misschien nog wel hoger stond dan hen.” Dan is één en één twee en is het etiketje ‘moeilijk opvoedbaar’ makkelijk geplakt. In de woongroepen waar ze verbleef, ging ze vaak meer om met het personeel dan met haar leeftijdsgenoten. “Ik had bijvoorbeeld geen zin om stiekem met ze te blowen ergens buiten, dan trok me helemaal niet.” Nu bekleedt dus de vrouw, die allang niet meer dat ‘kindje’ is, de komende twee jaar het ambt van nachtburgemeester. Des te meer steekt het dan wanneer mensen op sociale media haar bekritiseren vanwege haar jong-zijn. “Sommige dingen die gezegd zijn kunnen écht niet.”

Damestoiletten

Een van de speerpunten waarmee ze de verkiezingsstrijd inging, was het realiseren van damestoiletten op de Grote Markt. Voor mannen staan er verschillende urinoirs in de binnenstad, maar vrouwen hebben dergelijke luxe niet.“Ik was gisteren op het stadshuis. Ik heb twee fracties die met me mee willen werken. Zij willen hiervoor een motie indienen.” Een ander idee van De Vries is het organiseren van een congres waar alle betrokkenen van het Groningse nachtleven met elkaar in contact worden gebracht. “Een soort netwerkevent, bijvoorbeeld in MartiniPlaza, waar bij wijze van spreken een student of een kroegbaas of een barman met elkaar in gesprek kunnen.”

City of Pride

Maar ze wil niet alleen mensen die werkzaam zijn in het nachtleven dichter bij elkaar brengen. “In een ander interview stond laatst dat ik een gay-parade wilde organiseren. Maar ik bedoel een parade voor iedereen, niet specifiek voor één groep. Je hebt in Groningen zoveel verschillende groepen en dat je daar dan een feest voor hebt. Als naam heb ik gedacht aan City of Pride of iets met Diversity” Is ze trots op haar benoeming tot burgermoeder van de nacht? “Soms wel. Maar ik probeer het ook vaak weer te bagatelliseren, omdat ik mezelf niet te veel druk op wil leggen.”