Lezing over de herkomst van een joodse naam

Groningen - Kunsthistoricus Henk Puts geeft donderdag 16 juni in Synagoge Groningen een lezing over de herkomst van een joodse naam.

Puts licht onder meer toe dat families met de naam Spier of Schapiro hun wortels hebben in de vroegere joodse gemeenschap in het Duitse Speyer.

SchUM-steden

Henk Puts, tevens kunstenaar, vertelt in zijn lezing over de 3 beroemde middeleeuwse steden aan de Rijn: Speyer, Worms en Mainz. In alle 3 steden staat nog een grote Romaanse domkerk, maar onder joden staan ze bekend als de SchUM-steden, de afkorting voor Schpira, Wormaisa en Magenza. 1000 jaar geleden bloeiden er joodse gemeenschappen. Rashi (1040-1105), 1 van de belangrijkste joodse geleerden,  woonde in Worms, en de joodse leider Rabbeinu Gershom (960-1040) woonde in Mainz.

Spier en Schapiro

Hedendaagse joodse familienamen als Spier en Schapiro hebben alle met een afkomst uit Speyer te maken. Een voorbeeld is de popzangeres Helen Shapiro die in de jaren'60  meerdere hits scoorde. En de rabbijn van de Joodse Gemeente Groningen heet Spiero.

Kruistocht

920 jaar geleden, op de zondagen 18 en 25 mei 1096, werd de Joodse gemeente van Worms uitgemoord tijdens de eerste Kruistocht. Joden in Speyer en Mainz trof hetzelfde lot. In 2020 wordt een definitieve beslissing genomen of de SchUM-steden gezamenlijk de titel UNESCO-werelderfgoed mogen dragen. De lezing begint om 19.30 uur. Entree: 4 euro.