Nazar Supermarkt: als op vakantie

Groningen - Stadjers die een half uurtje in vakantiesferen willen verkeren, zouden bij Nazar aan het Boterdiep hun boodschappen kunnen doen. Naast ruim 6000 exotische producten en een warme klantbenadering, biedt deze supermarkt een uitmuntende slagerij.

Bij binnenkomst waait een oosters muziekje tegemoet als een verkoelend briesje. Of het nou komt door deze subtiele klanken op de achtergrond, door de uitheemse producten in de schappen of het vriendelijk groetend personeel: er hangt een vrolijke sfeer. “Veel Nederlanders die hier komen hebben vaak ook echt het gevoel dat ze even in Turkije op vakantie zijn”, zegt bedrijfsleider Achmed Cicek. Cicek en eigenaar Serkan Alan hebben allebei een Turkse achtergrond en er worden dan ook veel Turkse producten verkocht. Maar Alan onderstreept dat het assortiment veel breder is. “We hebben ook producten van de Balkan, uit Rusland, Griekenland, Iran, India, China, Suriname…” Veel buitenlandse studenten weten de winkel te vinden, maar ook steeds meer Nederlanders.

Slagerij

Veel van deze autochtone klanten komen speciaal voor de slagerij. Sommigen van hen omdat in andere supermarkten bijna geen lamsvlees wordt verkocht - terwijl het een specialiteit is van Nazar. Maar anderen omdat ze bewust halalvlees willen. “Daar sta je misschien van te kijken”, zegt Cicek. “Maar er zijn veel mensen die er specifiek voor kiezen omdat ze het toch schoner en lekkerder vinden.” Er werken gemiddeld zo’n 4 slagers achter de 10 meter lange toonbank, waar elke dag vers vlees wordt aangeboden. “Niks komt hier kant en klaar binnen”, vertelt Alan. “Koeien die worden doormidden gezaagd binnengebracht en wij verwerken het zoals de klant het wil. Dat zie je bij geen enkele andere supermarkt.” “We adviseren mensen ook heel graag”, zegt Cicek. “Stel, iemand wil een bepaald gerecht maken, dan kun je naar ons toe komen en vragen: wat heb ik hiervoor nodig? Die persoonlijke benadering, daar zijn we goed in.”