Kunstbus en Erfgoedbus voor kinderen

Groningen - Kinderen in de regio Groningen kunnen vanaf dit najaar met de Kunstbus en de Erfgoedbus naar het Groninger Museum en 6 erfgoedinstellingen. De bus maakt een bezoek aan kunst en erfgoed in de regio eenvoudig te organiseren en betaalbaar.

De Kunst- en Erfgoedbus is een initiatief van het Groninger Museum en K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur. De 2 bijzondere bussen worden beschikbaar gesteld door het Nationaal Bus Museum in Hoogezand.

Kunstbus

De Kunstbus brengt leerlingen uit de provincie en de wijken in de stad rechtstreeks van school naar het Groninger Museum. Onderweg vertelt een museumdocent over de architectuur van het gebouw en over de kunst. In het museum krijgen de kinderen een interactief en educatief programma aangeboden, waarbij ze tevens zelf aan de slag mogen in het atelier van het museum.

Erfgoedbus

Behalve voor de Kunstbus kunnen scholen kiezen voor de Erfgoedbus. Deze bus brengt de kinderen naar historische plaatsen als het Veenkoloniaal Museum in Veendam, Klooster Ter Apel, Fraeylemaborg in Slochteren, Der Aa-kerk en het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen, Domies Toen in Pieterburen en Vesting Bourtange. Iedere instelling biedt een programma op maat, afgestemd op leeftijd.

Culturele Mobiliteit

K&C organiseert al ruim 14 jaar busreizen voor leerlingen in de provincie Drenthe, onder de naam Culturele Mobiliteit. Dit is een groot succes: ruim 170.000 kinderen bezochten dankzij dit project de provinciale kunst- en erfgoedinstellingen. In 2013 is een onderzoek uitgevoerd onder scholen in Drenthe. Maar liefst 90 % van de scholen gaf aan niet in staat te zijn het vervoer naar de culturele instellingen zelf te organiseren. Er was te weinig tijd en geld beschikbaar. In de provincie Groningen is de afstand tussen school en culturele instelling ook relatief groot. Culturele Mobiliteit zorgt voor een betaalbare en duurzame oplossing en neemt de logistieke planning uit handen. Door de samenwerking worden de kosten van een bezoek aan het museum fors lager. Als het project het komende jaar een succes is, wordt het verlengd.