Dubbeltentoonstelling Joost van den Toorn in Groningen en Leeuwarden

Groningen - Het Groninger Museum en Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden openen zaterdag 11 juni de dubbeltentoonstelling 'Joost van den Toorn: Something to believe'.

Het Princessehof toont een ruime selectie uit het keramische werk van Joost van den Toorn, terwijl het Groninger Museum vooral bronzen beelden van zijn hand laat zien. Joost van den Toorn maakt sinds 1980 sculpturen waarin hij beelden uit het ‘collectieve geheugen’ vermengt met verhalen uit filosofische, literaire en historische bronnen. De tragiek van het leven speelt hierin een centrale rol. Tegenstellingen als goed en fout, held en antiheld of lage en hoge cultuur keren vaak terug. Door dit met humor en ironie te belichten, zet Van den Toorn de kijker aan het denken en creëert hij een gevoel van melancholie.

Symboliek

De onderwerpen die Van den Toorn behandelt zijn vaak heftig en actueel: seks, dood, geweld en religie. Hij maakt gebruik van diverse christelijke en spirituele symbolen, maar ook het hakenkruis duikt op. Zo toont het Groningen Museum een onbereikbare kerk op een rots en een hondje dat uit zijn eigen as herrijst.

Dierenrijk

De kunstenaar heeft ook oog voor de gewone mens en het dierenrijk. Waar mensen er soms een puinhoop van maken en ze elkaar, gewild of ongewild, veel leed aandoen, bieden dieren vaak vriendschap en troost. Hoewel de thema’s vaak zwaar zijn, is Van den Toorns stijl kenmerkend lichtvoetig en toegankelijk. Deze combinatie zorgt ervoor dat zijn werk zowel humoristisch als verontrustend tegelijk is.

Dubbeltentoonstelling

Het Groninger Museum toont ruim 20 sculpturen, deels uit de collectie van het Groninger Museum en deels nieuw werk. Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden laat meer dan 65 keramische kunstwerken van Van den Toorn te zien, variërend van wandborden tot beelden. 'Joost van den Toorn: Something to believe' loopt tot en met 8 januari 2017.