Overzichtstentoonstelling Jan van Haasteren in Nederlands Stripmuseum

Groningen - Het Nederlands Stripmuseum in Groningen opent zaterdag 18 juni een overzichtstentoonstelling van het werk van striptekenaar Jan van Haasteren. De expositie is getiteld: 'Van stripmaker tot puzzelfenomeen'.

Jan Haasteren (1936) is een van de bekendste striptekenaars van Nederland. Hij heeft een lange staat van dienst Zo heeft hij ruim 100 puzzelprenten gemaakt voor speelgoed-, spellen- en puzzelproducent Koninklijke Jumbo.

Haaienvin

Jan van Haasteren tekent al decennia humoristische, kleurrijke platen met veel detail. De doorgewinterde fan zoekt in elke puzzel direct naar de haaienvin, hét handelsmerk van Jan. In de tentoonstelling komen deze en vele andere elementen die een rol spelen in Van Haasterens werk aan bod. Via zijn werk aan Baron van Tast en de strips van Sjaak en Oom George en Erik en Opa ontdekt de bezoeker hoe een Van Haasteren-puzzelplaat tot stand komt.

Jumbo-puzzelprenten

Centraal in de tentoonstelling staat het actuele werk van Jan van Haasteren: de grote Jumbo-puzzelprenten waarop van alles gebeurt. Naast vele originele tekeningen en schetsen bevat de tentoonstelling enkele grote blow-ups van de meest spectaculaire prenten. Ook wordt een aantal in elkaar gezette puzzels getoond. Voor kinderen is er een speciale ‘Jan van Haasteren puzzeltocht’, is er een quiz en ligt overal speelgoed van Jumbo. Het atelier in het museum is ingericht in van Haasteren-stijl. De ruimte bevat onder meer een centrale tafel met lichtbak, waar jong en oud kan tekenen. De tentoonstelling loopt tot en met eind november 2016.