Voegenborstel in ruil voor bestrijdingsmiddelen

GRONINGEN - Inwoners van Groningen kunnen zaterdag 11 juni tussen 11.00 en 15.00 uur chemische bestrijdingsmiddelen inleveren bij Tuinland Groningen. In ruil daarvoor ontvangen ze een voegenborstel. Bovendien worden tips gegeven over hoe een gifvrije en onkruidvrije tuin prima hand in hand kunnen gaan.

Natuur en Milieufederatie Groningen, tuinadviesbureau De Korenbloem en de gemeente Groningen vragen met deze actie ‘Bezem door de middelenkast’ aandacht voor gifvrij tuinieren om zo te werken aan verbetering van de waterkwaliteit.

Gevaar voor drinkwater

Marjolijn Tijdens van Natuur en Milieufederatie Groningen: “Een gedeelte van het Groningse drinkwater komt uit het water van de Drentse Aa. Het drinkwaterbedrijf moet echter heel hard werken om ons drinkwater gifvrij te houden. Inwoners realiseren zich vaak niet de impact van bestrijdingsmiddelen op de natuur: 1 dopje Roundup in het water in Assen is meetbaar bij de waterzuivering nabij Glimmen, zo’n 20 kilometer verderop en laat een spoor van schade achter op het waterleven. Voor het Groningse water is dat natuurlijk niet anders. Roundup is overal meteen meetbaar en schadelijk.”

Glyfosaat

Bestrijdingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat én middelen voor de bestrijding van mos in het gazon of slakken met onder andere ijzersulfaat leveren volgens Natuur en Milieufederatie Groningen de voornaamste problemen op. Niet alleen voor het water, maar ook voor planten en dieren op en in de grond waarop de bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Meer informatie: www.nmfgroningen.nl/tuinieren