Eerste Groninger Bierwandeling op Vaderdag

Groningen - StadsgidsGroningen introduceert de Groninger Bierwandeling. De eerste bierwandeling staat geprogrammeerd voor Vaderdag, zondag 19 juni.

Groningen was eeuwenlang dé bierstad van het Noorden. De Gekroonde Pauw, Het Witte Paard, De Rode Vos, De Struisvogel, Hart met Pijlen, Barbarossa, Witte Olyphant, Beereboom; stuk voor stuk namen van brouwerijen die ooit in de stad actief waren. Groningen telde in 1662 maar liefst 80 brouwerijen. Het Groningse kluinbier werd in de wijde omgeving gedronken.

Biertraditie

“Het schone water in de Drentsche Aa en de graanhandel zorgden voor ideale omstandigheden voor de bierbrouwers in Groningen. Het is bijzonder om te zien dat eeuwen biertraditie nog steeds zichtbaar is in de stad”, stelt stadsgids Arend Jan. "Her en der zie je nog steeds gevelstenen die verwijzen naar een brouwerij of geven namen van straten en gangen de vroegere bedrijvigheid weer."

Brouwerij Martinius

De stadswandeling van ongeveer 1,5 uur voert dwars door het hart van de historische binnenstad van Groningen. Bij Brouwerij Martinus aangekomen kunnen de deelnemers niet alleen zien hoe de bieren in een hedendaagse brouwerij worden, er kan ook van echt Gronings bier geproefd worden.

Harry Pinkster

Voor de ontwikkeling van de Groninger Bierwandeling zijn vele bronnen geraadpleegd, waarbij dankbaar gebruik gemaakt is van de archieven van de Groninger bierkenner Harry Pinkster. Meer informatie: www.stadsgidsgroningen.nl/bierwandeling-groningen/