5Groningen: telecomwereld test 5G-netwerk in Noord-Groningen

Groningen - Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversiteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen sluiten donderdag een convenant voor de ontwikkeling van zoveel mogelijk toepassingen voor 5G. Hiermee gaat de Nederlandse 5G-proeftuin in Noord-Groningen officieel van start.

De partners op het gebied van telecom, innovatie, wetenschap en duurzame economische ontwikkeling bundelen hun krachten onder de naam ‘5Groningen’. De innovaties vinden plaats in de sectoren verkeer en logistiek, zorg, leefomgeving, energie en landbouw. Hierbij valt te denken aan zelf rijdende auto’s of het monitoren van ziekten in gewassen.

5G

Groningen is in Europa het enige landelijke gebied waar geëxperimenteerd gaat worden met 5G: de vijfde generatie mobiele netwerken. De eerste praktijktesten worden nog dit jaar uitgevoerd op de Zernike Campus in Groningen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken: “Nederland heeft al snelle netwerken voor mobiel internet. Het kabinet wil dat Noord-Groningen en de rest van Nederland ook in de toekomst profiteren van nieuwe ontwikkelingen voor mobiel internet zoals 5G. Dat is van meerwaarde voor zowel consumenten als het bedrijfsleven. Niet alleen economisch, maar ook bij het mogelijk maken van innovaties, bijvoorbeeld in de zorg en agrarische sector.”

Koplopers

De verwachting is dat na deze proeftuin de complete uitrol van het 5G-netwerk rond 2020 plaatsvindt. Dan profiteren ook de consumenten en de hele noordelijke economie van de nieuwe mogelijkheden. De agrarische sector is een van de pioniers als het gaat om het gebruik van 5G. Peter Rake, programmamanager 5G bij Economic Board Groningen: “Agrariërs zijn echt de koplopers op het gebied van innovatie, waarbij het naast efficiëntere bedrijfsvoering ook nadrukkelijk gaat om behoud van het milieu en de leefomgeving. Nederland, maar ook Europa, kijkt mee naar de agrarische innovaties op het gebied van sensoren, drones en andere aan 5G-gekoppelde technieken.” Ook bij de zorg krijgt 5G invloed. Zo kunnen ouderen door geavanceerde monitoring bijvoorbeeld langer zelfstandig blijven wonen.

Kennisinstituten

Noord-Groningen is als proeftuin gekozen omdat er veel ruimte is, het aardbevingsgebied een economische impuls verdient en omdat er belangrijke kennisinstituten in de buurt zijn. Zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen, en andere grote organisaties (TNO, EnTranCe en de Energy Academy Europe) die zich op hoog niveau met duurzaamheid en energie bezighouden.