FC Groningen gerenoveerd | Interview met Peter Jeltema

Groningen - Als dynamisch en boeiend, zo omschrijft Peter Jeltema het afgelopen half jaar bij FC Groningen. De manager technische zaken zag onder meer 3 technische kopstukken vertrekken.

Door Wim Masker

Het begon in januari met hoofd scouting Henk Veldmate die bekendmaakte per 1 februari naar Ajax te vertrekken. Vervolgens gaf hoofdtrainer Erwin van de Looi te kennen zijn aflopende contract niet te willen verlengen en liet hoofd jeugdopleiding Paul Raveneau weten dat zijn hart toch meer bij het trainerschap ligt. Tel daarbij op een recordreeks van 6 nederlagen van het eerste elftal en het was even alle hens aan dek voor de technisch manager.

Hoofd koel

De graag op de achtergrond verblijvende Jeltema hield het hoofd koel, ging pal voor zijn hoofdtrainer staan en werkte achter de schermen aan de invulling van de ontstane vacatures. Erwin van de Looi loodste ondertussen – zonder tot aansprekend voetbal te komen – het eerste elftal naar een prima zevende plaats. En voorkwam zo dat FC Groningen een dramatische val op de ranglijst zou maken met alle negatieve financiële gevolgen van dien.

Snelle opvolging

De opvolging van de 3 leidinggevenden was betrekkelijk snel geregeld. Carlos Aalbers is al enkele maanden het nieuwe hoofd scouting, Ernest Faber volgt binnenkort Erwin van de Looi op en de van AZ afkomstige Caspar Dekker gaat straks samen met manager Topsport en Talentontwikkeling Gerard Kemkers sturing geven aan het opleidingstraject van FC Groningen. De jongste aanstellingen betreffen die van Marcel van Buuren en Menno van Dam als de nieuwe trainers van FC Groningen onder 19 en 13 jaar (A1 en D1). “En Paul Matthijs gaat volgend seizoen Sander van Gessel assisteren bij de onder 17 (B1)”, voegt Jeltema nog een aardig nieuwtje toe. Beide oud-middenvelders begonnen een kwart eeuw geleden hun carrière bij FC Groningen in datzelfde elftal.

Grote club

Samen met hoofdtrainer Ernest Faber en hoofdscout Carlos Aalbers werkt Jeltema nu hard aan de samenstelling van een nieuwe selectie. Erg scheutig met informatie over transfers is hij niet. “Ik ben daar terughoudend in”, beaamt hij. “Dat heeft met de concurrentie te maken én met je onderhandelingspositie. Bovendien wil ik niet uit hoeven leggen waarom dingen niét zijn gelukt, maar juist presenteren wat wél concreet is.” Met een vrij beperkt budget probeert FC Groningen de selectie beter in balans te brengen. Gemakkelijk gaat dat niet, ervaart Jeltema. “Wij merken dat wij binnen Nederland als een grote club worden gezien. Als wij interesse voor een speler hebben, stellen zaakwaarnemers hogere salariseisen dan bij kleinere clubs. Hier valt nu eenmaal meer te halen, redeneren zij.” Een fenomeen dat basketbalclub Donar ook bekend zal voorkomen.

4 wensen

De transfervrij van Excelsior overgenomen Tom van Weert was vorige week de eerste nieuwkomer. Gistermiddag werd de tweede nieuweling, de dynamische Noorse middenvelder Ruben Yttergard Jenssen gepresenteerd. “Achter de schermen werken we hard aan verdere impulsen voor het team, maar het is moeilijk te zeggen wanneer we een volgende versterking kunnen presenteren.” FC Groningen wil nog een nieuwe linksback aantrekken en een vervanger voor de naar Zweden teruggekeerde centrumverdediger Rasmus Lindgren.

Beloftenteam klaar

Kunnen de transferactiviteiten rondom het eerste elftal nog tot en met eind augustus duren, de selecties voor Jong FC Groningen (voortaan FC Groningen onder 23 jaar) en de 5 jeugdelftallen zijn inmiddels compleet. FC Groningen onder 23 jaar gaat volgend seizoen uitkomen in de nieuwe Derde Divisie zaterdag. De vernieuwde selectie van trainer Alfons Arts en diens assistent Gerard Wiekens stuit op onder anderen IJsselmeervogels, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, VVOG, ONS en Harkemase Boys.

5 aanwinsten

Jong FC Groningen krijgt een selectie van 20 spelers, vertelt Jeltema. Derde doelman Peter van der Vlag is met zijn 38 jaar na de zomer de enige dispensatiespeler van FC Groningen onder 23 jaar. Glenn Bijl keert terug van een verhuurperiode aan FC Dordrecht. Van de selectie van afgelopen seizoen zijn 9 spelers gebleven: Jim de Leeuw, Keziah Veendorp, Joël Amakodo, Roland Baas, Robbert de Vos, Aydin Hrustic, Kasper Oldenburger, Pier Veldman en Gijs Jasper. Uit de A1, voortaan FC Groningen onder 19 genaamd, komen doelman Erwin Heidekamp, Mohammed Abdulkarim, Gerald Postma en Yassine Zakir. “We hebben voor de nieuwe selectie 5 spelers van buitenaf aangetrokken. Doelman Nick Borgman komt van Jong PEC Zwolle; Amir Absalem was de linksback van Feyenoord A1; Tim Waterink stond in de spits van NEC A1 en vleugelspeler Michael Breij komt over van AZ A1. We hebben ten slotte de Nieuw-Zeelander David Browne overgenomen van Jong PEC Zwolle. Hij is gehaald als vervanger van de voor langere tijd uitgeschakelde Kasper Oldenburger, die net als Mohammed Abdulkarim een kruisband heeft gescheurd.”

Nieuwe wachtlijst

Het streven is dat de eerste selectie van FC Groningen over 2 jaar voor de helft bestaat uit zelf opgeleide spelers. “Vanuit onze profopleiding, de onder 23- en onder 19-teams, moet een constante aanvoer van hoogwaardig talent ontstaan. Van talenten uit eigen regio en van daarbuiten. ‘Groene draad’ in onze opleiding is strijdvaardig, initiatiefrijk en gedisciplineerd voetbal. Gebaseerd op de wensen van ons publiek. Dat wil zoveel mogelijk vermaakt worden. Net als wijzelf. Naast alle sportieve ambities is het bovengelegen doel dat Euroborg weer steevast is uitverkocht.”