Opnieuw lagere verzuimcijfers bij Alfa-college

Groningen - Onderwijsinstelling Alfa-college heeft in 2015 opnieuw lagere verzuimcijfers gescoord. Met 3,3 % is het verzuimpercentage 0,5 % lager dan in 2014 en zelfs 0,3 % lager het streefpercentage.

Het Alfa-college heeft sinds 4 jaar een ander verzuimbeleid. Sindsdien is het verzuim gedaald van 5,9 % in 2011 naar 3,3 % in 2015, terwijl het landelijk gemiddelde bij mbo’s in 2015 op 5,2 % ligt.

Preventie van verzuim

“Dit komt doordat we voortdurend aandacht hebben voor verzuim binnen onze organisatie. Wat zijn redenen voor verzuim waar wij invloed op kunnen uitoefenen? Zo werken we steeds meer aan de gezondheid van onze medewerkers, door bijvoorbeeld health checks, een sport- en fietsregeling, gezonde keuzes in onze kantines en cursussen aan te bieden”, vertelt beleidsmedewerker P&O Eddy Zijlstra. “Daarnaast zetten we medewerkers en leidinggevenden zelf in de regie bij het oplossen van de verzuimsituatie. Zij kijken samen naar wat er mogelijk is om de medewerker gezond en wel aan het werk te krijgen en houden.” Om de preventie van verzuim een extra impuls te geven, heeft het Alfa-college dit jaar een adviseur gezondheidsmanagement aangesteld.

Andere visie op verzuim

Het implementeren van het nieuwe verzuimbeleid vroeg ook op de werkvloer om een andere visie op verzuim. “Waar voorheen de bedrijfsarts een grote rol had bij de begeleiding van een zieke medewerker, vragen we nu de medewerker en zijn leidinggevende om hier zoveel mogelijk zelf een oplossing voor te vinden. Hier hebben onze leidinggevenden een uitgebreide training voor gekregen. Dit soort situaties zelf oplossen is niet altijd makkelijk om te doen. We merkten dan ook dat leidinggevenden en medewerkers hieraan hebben moeten wennen. Maar uiteindelijk is deze manier wel beter voor beide partijen. En het werkt, want er zijn nu meer gezonde medewerkers dan ooit aan het werk bij het Alfa-college.”

Groninger Gezinsbode