60 jaar plastische chirurgie in Groningen

Groningen - Het is dit jaar 60 jaar geleden in het RKZ in Groningen, de voorloper van het 25-jarige Martini Ziekenhuis, de plastische chirurgie geïntroduceerd werd.

Ter gelegenheid van het jubileum is het ziekenhuis vandaag (vrijdag 3 juni) gastheer van het internationale congres voor handchirurgie en verschijnt een speciaal jubileumboek.

Plastische chirurgie

Plastische chirurgie richt zich met name op handchirurgie, borstreconstructies na een borstkankerbehandeling en reconstructie na ernstige verminking of aangeboren afwijkingen. Het vak ontstond na de Eerste Wereldoorlog en werd in Nederland in 1950 erkend als zelfstandig specialisme. In 1956 introduceerde dr. Adolf Huffstadt de plastische chirurgie in Groningen.

Kattenhaar en zijde

Marius Kemler, plastisch chirurg in het Martini Ziekenhuis: "De mogelijkheden die wij nu tot onze beschikking hebben om patiënten te helpen zijn niet te vergelijken met de beginperiode. Zo kunnen we nu prachtige onderhuidse hechtingen maken met oplosbaar synthetisch materiaal. Een groot contrast met de hechtingen van zijde en dunne strengen kattendarm uit de begintijd. Met behulp van microchirurgie kunnen we nu zelfs bloedvaten met een diameter van slechts 2 millimeter met elkaar verbinden."

Derdelijns

"Veel mensen denken bij plastische chirurgie direct aan cosmetische chirurgie zoals borstvergrotingen en buikvet weghalen", weet Kemler. "Dat doen we óók, maar meer dan driekwart van onze tijd zijn we bezig met handen, polsen en reconstructies." Daarnaast zijn de plastisch chirurgen in het Martini Ziekenhuis extra gespecialiseerd op bepaalde gebieden. Hiervoor is het Martini Ziekenhuis aangemerkt als derdelijnscentrum. Dat betekent dat andere ziekenhuizen patiënten naar het Martini Ziekenhuis verwijzen, vanwege de daar aanwezige expertise. Kemler: "Zo behandelen we in ons Handencentrum aangeboren afwijkingen, fixeren we gebroken botten in de hand, behandelen gewrichtsslijtage, pees- en zenuwproblemen en problemen aan bindweefsel rondom gewrichten."

Brandwonden

"Ook voor ernstige brandwonden komen verwijzingen van andere ziekenhuizen. De plastisch chirurgen maken deel uit van het multidisciplinaire team van Brandwondencentrum Groningen, 1 van 3 brandwondencentra in Nederland. Verder verwijzen andere ziekenhuizen voor onder andere borstreconstructies, operaties aan de handen en complexe aangezichtschirurgie bij patiënten met huidkanker in het gezicht."

3443 operaties in 2015

De plastisch chirurgen in het Martini Ziekenhuis voerden in 2015 in totaal 3443 operaties uit en verzorgden daarmee 70 % van de plastisch chirurgische zorg in de regio Groningen. Hiervan was het grootste deel hiervan (1155) hand- en polschirurgie.