Opruimcoach MJD schept orde

Groningen - ”We hebben wel 6 puut’n vol kleren naar de container gebracht”, lacht Evelien. Dankzij hulp van een vrijwillige opruimcoach is haar huis eindelijk opgeruimd en overzichtelijk ingericht.

Door Janny Steenstra

Toen ze 5 jaar geleden verhuisde naar haar huidige woning, vond ze het moeilijk om alles een goed plekje te geven. ”Ik had het gevoel dat ik alles tegelijk moest doen. Ik had maar weinig kastruimte en wist niet waar ik moest beginnen.” Een herseninfarct enkele jaren daarna maakte de zaak er niet beter op. Haar huis werd langzamerhand voller en chaotischer. Via een hulpverlener kwam Evelien begin februari in contact met Shanti van Dijken, vrijwillig coördinator bij het project Opruimcoach van MJD. Samen bespraken zij de wensen van Evelien. ”Het is voor ons belangrijk dat de klant zelf aangeeft wat er moet gebeuren”, zegt Shanti. ”Daarna ga ik op zoek naar een coach. Het moet klikken tussen de coach en de klant, anders werkt het niet. Zodra ik die gevonden heb, stel ik ze aan elkaar voor. Als het een goede match is, trek ik mij terug.”

Een goede klik

Het klikt uitstekend tussen Evelien en opruimcoach Aaf van Alteren. Ze voelen elkaar heel goed aan en maken veel plezier. Aaf gaat met Evelien het hele huis door en samen maken ze een plan. Ze hebben de koelkast, die in de voorraadkast in de keuken stond, verplaatst naar de eetkamer. Daarna belde Evelien zelf de woningcorporatie om te vragen of ze planken en een deur in de keukenkast willen zetten. ”Dat ruimt al lekker op, want ik kan nu heel veel kwijt in de kast”, vindt Evelien. Met zijn tweeën gingen ze door: alle schoenen in één kast bij elkaar, alle papieren in één kast en de lakens in de slaapkamer. ”Samen zoeken we naar een logische indeling in huis”, zegt Aaf gedecideerd, ”en Evelien werkt zelf hard mee.”

Geen overzicht

Zo’n tien tot 12 keer per jaar wordt een beroep gedaan op een opruimcoach. Het gaat meestal om mensen die door een of andere reden de regie zijn kwijtgeraakt. Shanti: ”Het is hen boven het hoofd gegroeid en ze gaan steeds meer opzien tegen het opruimen. In veel gevallen is er geen familie of vrienden, die kunnen bijspringen. De hulp is met name bedoeld voor mensen met een minimum inkomen. De nazorg is en blijft een probleem. Voor veel mensen is het, ondanks tips van de opruimcoach, moeilijk de zaken zelf op orde te houden.” De opruimcoach helpt niet bij de administratie. Daarvoor heeft MJD het project Orde in de Paperassen. Ook helpt de opruimcoach geen mensen die dwangmatig verzamelen. Evelien is erg blij met de opruimcoach, alhoewel ze nog wel moet wennen aan waar alles nu ligt. ”Het begint er eindelijk op te lijken”, zegt ze opgelucht. Opruimcoach nodig of opruimcoach worden? Dan kunt u contact opnemen met Team VCT van MJD, tel. 050-3126123 of vct@mjd.nl. De naam Evelien is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij MJD.