FC Lewenborg: 'dorpsclub' binnen de stad

Groningen - Vergeleken met Be Quick 1887 en Velocitas 1897 komt FC Lewenborg pas kijken. Toch viert de club 10 en 11 juni vol overtuiging zijn 40-jarig bestaan. Voorzitter Mathijs de Rijber voorop.

Door Marc Jansen

Hoewel pas 31 jaar heeft de in de wijk Lewenborg geboren en getogen Mathijs de Rijber een rijk verleden bij FC Lewenborg. Hij werd op zijn vijfde lid, was jeugdspeler, eerste elftalspeler, elftalleider, jeugdtrainer, jeugdbestuurslid en scheidsrechter. Sinds het afgelopen najaar is hij bovendien voorzitter bij de ‘oranjehemden’. ”Doordat ik op zoveel fronten actief geweest ben, kan ik voor ieders standpunt begrip opbrengen. Ik snap heel goed dat de trainer van A1 het liefst elke thuiswedstrijd op veld 1 afwerkt. Maar ik kan ook begrijpen dat B3 net zo graag op dat veld speelt...”, stelt De Rijber, om eraan toe te voegen er groot belang aan te hechten met iedereen om de tafel te kunnen zitten. ”Binnen zo’n voetbalclub valt of staat alles met communicatie. Niet voor niks hebben we lange tafel-sessies geïntroduceerd. Vergaderingen waarin de leden van alle binnen de club actieve commissies hun zegje kunnen doen.”

Verhuizing

Deze sessies vinden plaats in de stijlvol (oranje) ingerichte kantine van ‘de parel van de wijk’. De kantine die in mei 2012 werd opgeleverd, nadat de voetbalclub gedwongen was te verhuizen; voor de bouw van CSG Kluiverboom . ”Die verhuizing is misschien wel hét hoogtepunt in de historie van de club”, zegt De Rijber met uitzicht over de 2 kunstgrasvelden die zijn club overhield na de verhuizing. ”Ooit was er sprake van dat we een eigen plekje op Sportpark Kardinge zouden krijgen. Gelukkig is dat niet doorgegaan, en is ons complex ‘verschoven’ naar de plek waar voorheen veld 2 en 3 lagen. Daarbij is, dankzij een pandbrief, bovendien de beste financiële deal ever gemaakt: 30 jaar geen huur betalen voor kantine en kleedkamers.” Daar staat tegenover dat FC Lewenborg nog iets af te lossen heeft. ”Begin jaren '90 is onze kantine door brand verwoest; hét dieptepunt in de clubgeschiedenis. We hebben toen twee ton geleend van de gemeente voor de bouw van een nieuwe kantine. Dat bedrag is nog steeds niet helemaal afgelost. Nog 5 jaar...”

Breedtesport

Sportief gaat het FC Lewenborg ook redelijk voor de wind. ”In vergelijking met Be Quick en GVAV-Rapiditas heerst hier eerder een breedtesportcultuur dan een prestatiecultuur. Al willen we heel graag naar een iets hoger niveau met onze jeugdteams. F1 speelt al hoofdklasse en zowel B1 als A1 strijdt nu in de nacompetitie voor een plekje in de hoofdklasse.” Het eerste elftal komt in de derde klasse uit. ”We hebben een matig seizoen achter de rug”, weet De Rijber, die de eerste promotie naar de derde klasse begin jaren negentig het sportieve hoogtepunt van zijn club noemt. ”Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we er volgend jaar weer staan. Al was het maar omdat we met Bob Pontjodikromo een jonge, enthousiaste trainer hebben aangetrokken. Bovendien stromen 8 spelers uit de A-jeugd door naar de eerste en tweede selectie.”

Dorpsclub

FC Lewenborg telt in totaal 450 leden. ”En toch kent iedereen elkaar en is er veel waardering over en weer. Wat dat betreft zijn we een dorpsclub binnen de stad. Veelzeggend is het enorme aantal van 150 vrijwilligers.”

Receptie

Veel van hen zullen vrijdag 10 juni van de partij zijn als van 17.00 tot 20.00 uur een receptie voor (oud-)leden (’we hebben zoveel mogelijk oud-leden opgespoord en uitgenodigd’) en betrokkenen staat geprogrammeerd. Aansluitend speelt het huidige eerste elftal van de oranjehemden tegen een team bestaande uit oud-eerste elftalspelers. Zaterdag 11 juni wordt van 13.00 tot 17.00 uur een spel- en doe-evenement gehouden met onder andere stormbanen en springkussens. ”Beide velden staan vol”, belooft de preses. Om 17.00 uur start een onderling toernooi voor de oudere jeugd en senioren. Aansluitend wordt gebarbecued, waarna een groots jubileumfeest gevierd wordt.