Be Quick 1887 terug bij elite

Haren - Be Quick 1887 speelt volgend seizoen in de nieuwe Derde Divisie zondag. De traditieclub keert daarmee terug bij de amateurvoetbalelite.

Door Wim Masker

Waar tot 2010 nog 6 regionale hoofdklassen met in totaal 84 clubs de top van het amateurvoetbal vormden, daar zijn dat vanaf volgend seizoen de Tweede Divisie en 2 Derde Divisies met in totaal 44 amateurclubs. Aangevuld met 10 beloftenteams van profclubs. Geen enkele noordelijke club heeft zich voor de Tweede Divisie weten te kwalificeren. In de Derde Divisie komen straks 4 noordelijke ploegen uit. ONS Sneek, Harkemase Boys en FC Groningen onder 23 jaar gaan in de zaterdagafdeling spelen, terwijl Be Quick in de zondagafdeling zal uitkomen. SWZ Sneek kan zich nog bij de ‘Good Old’ voegen, maar moet dan zondag in Uden het tweeluik met UDI’19 winnend afsluiten. De heenwedstrijd eindigde in 2-2.

Prestigieuze prijs

Voor Be Quick betekent de promotie naar de Derde Divisie een terugkeer in de amateurvoetbalelite. Daar hoort de landskampioen van 1920 ook thuis. Be Quick teert niet op zijn roemrijke verleden, maar werkt al jaren aan een mooie toekomst. Vorig maand ontving de club de prestigieuze Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding van alle amateurclubs in Nederland. In alle leeftijdscategorieën is Be Quick met zijn selectieteams op een hoog niveau vertegenwoordigd. De A1 en B1 spelen in de Tweede Divisie, de C1 in de Eerste Divisie en de D1 speelt vanaf volgend seizoen zelfs op het hoogst mogelijke niveau. Op de Esserberg zijn daardoor volgend seizoen 2-wekelijks op zaterdagochtend de D1-elftallen van onder meer Ajax, AZ (beste profopleiding van Nederland) en FC Groningen te bewonderen.

Veel en verre reizen

Als het aan de KNVB had gelegen, was de Derde Divisie opgesplitst in een noordelijke en een zuidelijke afdeling. Tot verdriet van Be Quick kozen de clubs in meerderheid voor een splitsing in zaterdag en zondag, met veel verre uitwedstrijden tot gevolg. De reizen worden niet alleen verder, maar ook talrijker, want de Derde Divisies gaan bestaan uit 18 clubs. Waar de 17 reizen van Be Quick heen gaan? 5 keer naar Brabant of Limburg (EVV Echt, Dongen, OJC Rosmalen, JVC Cuijk en de beloften van Brabant United), 5 keer naar Overijssel of Gelderland (Quick ‘20, Juliana ’31, HSC ’21 en de beloften van Achilles ’29 en De Graafschap), 2 keer naar de stad Utrecht (Hercules en Magreb ’90) en 4 keer naar Noord- of Zuid-Holland (De Dijk, OFC, HBS en Westlandia). En dus naar Sneek óf ‘helemaal’ naar Uden.