Schaapscheerdersdag en wolmarkt in Noorderplantsoen

Groningen - In het Noorderplantstoen in Groningen wordt zaterdag 4 juni een schaapscheerdersdag gehouden.

Op het hondenveld bij de Oranjesingel worden tussen 09.30 en 16.30 uur de ruim 300 stadsschapen geschoren die de taluds en bermen in Stad kort houden. De stadsschapen worden met een scheermachine geschoren. Daarnaast wordt gedemonstreerd hoe schapen vroeger met de schaar werden geknipt.

Wolmarkt

De schaapscheerdersdag gaat gepaard met een kleine markt met diverse wol- en textielproducten. Verder wordt schapenkaas verkocht, wordt informatie gegeven over spinnen en kaarden, en worden workshops vilten en spinnen gegeven. Bezoekers kunnen de vachten tegen betaling (gift) meenemen. De opbrengst gaat naar een goed doel: ‘De Nacht van de Vluchteling’.

Natuurvriendelijk

De gemeente Groningen zet al 8 jaar schapen in bij het op een natuurvriendelijke manier kort houden van bermen en andere groengebieden in de stad. Met hun hoeven verbeteren schapen de structuur van de bodem zodat nieuwe zaden kunnen kiemen en de beplanting meer variatie gaat vertonen. Omdat de schapen zaden meedragen in hun vacht verspreiden ze allerlei plantensoorten. De Stadskudde graast van april tot en met september in de stad.