Noorderzon zoekt verhalen over CiBoGa-terrein in Groningen

Groningen - Noorderzon Performing Arts Festival Groningen zoekt samen met De Verhalen van Groningen en de Groninger Archieven verhalen over het CiBoGa-terrein in Groningen. Dit voor een voorstelling over dit gebied.

De makers van de voorstelling, theatermaker Sijas de Groot en kunstenaarscollectief WERC, blikken terug op de geschiedenis van het CiBoGa - van 1850 tot nu - door met (oud)bewoners, geschiedkundigen en het terrein zelf in dialoog te gaan. Hiervoor is het festival op zoek naar ervaringen, beeldmateriaal of verhalen die te maken hebben met het CiBoGa-terrein. Iedereen die bijvoorbeeld meer kan vertellen over de spookverhalen in het oude laboratorium, die vroeger als kind nog bij de kolentram heeft gespeeld, of iets heel anders kwijt wil, wordt van harte uitgenodigd zijn of haar verhaal te delen.

Circus, Boden en Gas

WERC en Sijas de Groot vertellen in 'Circus, Boden en Gas' (werktitel) het verhaal van de stad Groningen door in te zoomen op het voormalig CiBoGa-terrein; vanaf 1850. Het CiBoGa-terrein, dat zich bevindt aan de noordoostelijke rand van het centrum, staat al jaren voor de industriële en technische vooruitgang van de stad. Deze onderging een grote verandering toen de stad Groningen zich ontdeed van zijn stadsmuren en naar buiten kon uitbreiden. Voorbeelden zijn de gasfabriek, die jarenlang midden in de stad heeft gestaan, het bode- en circusterrein en de verandering naar het Ebbingekwartier. De omgeving is in constante verandering (geweest) en aan de hand van de voorstelling wordt deze verandering letterlijk in kaart gebracht en zichtbaar gemaakt.

Aanmelden

Iedereen die op of rondom het terrein heeft gewoond of gewerkt, of iets anders wil vertellen of laten zien over het terrein kan zich melden. Insturen van een verhaal, (beeld-)materiaal of iets anders wat met het CiBoGa-terrein te maken heeft, kan tot en met maandag 30 juni via een formulier op noorderzon.nl. Alle inzendingen worden nauwkeurig bekeken en kunnen geselecteerd worden voor de voorstelling. De 26ste editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen vindt van donderdag 18 tot en met zondag 28 augustus 2016 plaats.