Expositie 'De Vrienden van Mesdag' in Groninger Museum

Groningen - In het Groninger Museum wordt zaterdag 11 juni de tentoonstelling 'De Vrienden van Mesdag' geopend.

Deze expositie toont het complete album met aquarellen en tekeningen die de Groninger kunstenaar Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw in 1881 ontvingen van de Hollandsche Teeken Maatschappij. 1 blad, dat van Mesdags beroemde achterneef Sir Lawrence Alma Tadema, was apart ingelijst en sinds de verkoop ervan in 1919 onvindbaar. Tot voor kort.

Hollandsche Teeken Maatschappij

In de 19de eeuw werden aquarellen populair als zelfstandige kunstwerken. In diverse steden werden er aparte gezelschappen voor opgericht. Hendrik Willem Mesdag (1931-1915) had dit ervaren in zijn leertijd in Brussel. Hij werd in 1876 in Den Haag een van de oprichters en eerste voorzitter van de Hollandsche Teeken Maatschappij. De vereniging organiseerde jarenlang succesvolle exposities van aquarellen en tekeningen. De deelnemende kunstenaars worden tot de Haagse school gerekend. Mesdags achterneef en vriend Sir Lawrence Alma Tadema werd erelid.

Album cadeau

In 1881 kregen H.W. Mesdag en zijn vrouw Sientje Mesdag-Van Houten (1834-1909), eveneens een gewaardeerd kunstenares, voor hun zilveren huwelijksfeest een prachtig album vol met aquarellen en tekeningen cadeau van de Hollandsche Teeken Maatschappij. Dit album werd in 1931 door een nichtje van de Mesdags aan het Groninger Museum geschonken. Erelid Alma Tadema had eveneens bijgedragen aan het album, maar Mesdag was met zijn aquarel zo blij dat hij deze apart in een vergulde lijst liet zetten. Na Mesdags dood kwam dit werk niet terug in het album en werd het verkocht. Het Groninger Museum heeft dit ontbrekende blad dit jaar kunnen aankopen . Dit met dank aan de welwillendheid van de eigenaars en aan het legaat van de heer en mevrouw De Marees van Swinderen – De Blocq van Scheltinga.

De Kus

De aquarel van Tadema toont een moeder die afscheid neemt van haar kind, met op de achtergrond de azuurblauwe Middellandse Zee. De kunstenaar, in de gedaante van een beeld, kijkt op het schouwspel neer. Het is toepasselijk dat Alma Tadema de zee een rol laat spelen in zijn bijdrage voor Mesdag, een fervent zeeschilder. De aquarel maakt niet alleen het album compleet, het is ook een aanvulling op ouder werk van Alma Tadema in het Groninger Museum. De tentoonstelling 'De Vrienden van Mesdag' is te bezoeken van 11 juni tot en met 11 september.