Portret Aleida Schreuder | People2People is een schakeltje

Groningen - Neem een buisje bloed af van Aleida Schreuder en je vindt sporen schoolkrijt. De liefde voor onderwijs steekt altijd weer de kop op bij de oud-docent. Zoals in haar werk voor een Groningse stichting die in Malawi brood én onderwijs wil brengen.

Door Arjen J. Zijlstra

“Als je in Malawi bent, moet je wat betreft je westerse oordelen op de deletetoets drukken. Anders word je een heel ontevreden mens. Als je bijvoorbeeld iets gedaan wilt krijgen bij een instantie moet je wel twintigdoezend formulieren invullen en vervolgens moet je die mensen wekelijks blijven bezoeken op dat kantoor. Uiteindelijk wordt het wel prima geregeld. Alleen het gaat heel anders dan hier.” Andere culturen hebben Schreuder altijd al aangesproken. Tijdens en na haar studie Aardrijkskunde werkte ze mee aan verschillende ontwikkelingsprojecten in India, Nepal en Pakistan. “Pakistan vond ik wel een pittig land als vrouw, eind jaren zeventig. Want als je je in het openbare leven waagde dan werden mannen best wel handtastelijk. Je kon niet zonder begeleiding de straat op.” In het straatarme Malawi, dat zo’n duizend kilometer boven Zuid-Afrika ligt, staat ze als vrouw ook net even een treetje lager. Maar dat kan ze wel compenseren met haar grijze haren. “Als je een beetje grijs haar hebt, heb je tien keer meer autoriteit.” Iets waar ze dan maar haar voordeel mee doet in een cultuur waar persoonlijke contacten zwaarder wegen dan contracten.

Scherp en jong

Voordat Schreuder betrokken raakte bij de Groningse stichting People2People, werkte ze tot haar VUT 33 jaar aan de Hanzehogeschool. Eerst doceerde ze Planologie, daarna Marketing en Communicatie. “Uiteraard moet je studenten een vak bijbrengen, maar ik heb vooral het contact altijd erg leuk gevonden. Het hield mij bij de les en scherp en jong. Want je komt in aanraking met dynamische mensen die het leven aan het ontdekken zijn.” “Maar ik ben dit contact niet kwijtgeraakt. Toen ik de overstap naar de stichting maakte, zette ik in op het creëren van draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking op scholen door middel van lezingen en dergelijke. En op dit moment helpt een team van studenten van Event Management mee om de Meimarkt te organiseren die we zaterdag 28 mei houden in ‘t Vinkhuys om geld in te zamelen. Dus ik zie nu wekelijks zes jonge mensen die allemaal leuke ideeën hebben. Het contact is er dus nog, alleen op een andere manier dan vroeger.”

Tweede kans

Bij People2People is Schreuder secretaris. In de praktijk komt het erop neer dat zij onder andere alle beleidsplannen en fondsenwervingsplannen schrijft. “Dat vind ik leuk om te doen, laat mij maar de architect op de achtergrond zijn.” Ze woont dan ook niet in Malawi, waar de stichting in de plaats Bembeke een bakkerij opzet, maar was er begin dit jaar wel een aantal weken. Om daar zaken te regelen, maar ook om haar dochter weer te zien, die daar samen met haar man en andere medewerkers het project probeert te realiseren. “We houden het werk en privé gescheiden, maar ik ben daar dan natuurlijk ook op bezoek bij mijn dochter, schoonzoon en kleinkind.” In zekere zin leeft haar dochter daar nu het leven waar Schreuder zelf ooit van droomde: als ontwikkelingswerker in een ver land. Maar omdat ze vier kinderen wilde hebben - een voornemen waarin ze slaagde – vond ze een dergelijk bestaan te onzeker en koos ze voor het onderwijs. Ze heeft nooit spijt gehad van die keuze. “Maar het werk dat ik nu doe voor de stichting ervaar ik wel als een tweede kans.”

Bakkerij

Toen People2People in overleg met de lokale bevolking had besloten dat ze zich in wilden zetten om een bakkerij in Bembeke te starten, werd al vrij snel duidelijk dat het project breder moest worden dan alleen een bakkerij die de lokale economie een stimulans geeft. Het project heeft, naast het meer beschikbaar maken van brood en het stimuleren van de werkgelegenheid, ook tot doel kinderen die nu moeten werken straks naar school te laten gaan. Doordat hun ouders, dankzij het werk dat de bakkerij genereert, meer te besteden hebben.“En daarnaast wordt uit de winst van de bakkerij ook huiswerkbegeleiding betaald.” Pas geleden zijn er twee bedrijfsleiders uit de lokale bevolking aangenomen. En het is de verwachting dat als de bakkerij eenmaal draait er zo’n vijftien à twintig weduwen deeltijd aan de slag zullen gaan. Waardoor zij het zich naar verwachting kunnen veroorloven hun kinderen naar school te sturen. Maar een constante levering van stroom en schoon water kan nog niet gegarandeerd worden. En daarom blijken een generator en een waterpomp voor de bakkerij onmisbaar. Hoe eerder het geld dat daarvoor nodig is wordt binnengehaald, hoe eerder de eerste broden uit de oven zullen komen.

Schakeltje

Een pessimist zal op die gloeiende ovenplaat de spreekwoordelijke druppel zien vallen.“Ja, ik neem het niemand kwalijk dat als je naar het Achtuurjournaal kijkt het leed in de wereld je overweldigt en het onbegonnen werk lijkt. Maar wij hebben besloten dat dit project onze manier is om een klein schakeltje te zijn.” Website: www.ppl2ppl.nl.