Ongeneeslijke longziekte COPD treft 20.432 Groningers

Groningen - De ernstige en ongeneeslijke longziekte COPD treft meer Nederlanders dan gedacht. Maar liefst 596.300 mensen hebben COPD, zo blijkt uit nieuwe kerncijfers van de overheid. In de provincie Groningen betekent dat 20.432 mensen.

“Hun longen raken onherstelbaar beschadigd”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. “Daarom willen we via wetenschappelijk onderzoek longreparatie mogelijk maken.” Het ministerie van VWS en het RIVM publiceerden afgelopen week de eerste Staat van Volksgezondheid en Zorg, een nieuwe manier om actuele en eenduidige kerncijfers te presenteren. “We hadden al het vermoeden dat er meer patiënten waren dan 400.000, wat we tot nu toe dachten”, zegt Rutgers. Elk jaar overlijden ruim 6000 mensen aan COPD. “COPD haalt het leven overhoop van maar liefst 600.000 Nederlanders.” Alleen al in de stad Groningen betekent dat ruim 7000 mensen.

Elke dag een gevecht

Patricia van Corven (55) is één van hen, haar longen gingen zo ver achteruit dat zij nu wacht op donorlongen: “Mijn leven staat behoorlijk op zijn kop, elke dag is een gevecht. Wassen, aankleden, lopen of ergens naar toe gaan, niets is meer vanzelfsprekend. Onlangs heb ik een week op de IC gelegen, ze hebben echt voor mijn leven moeten knokken. Door mijn humor sta ik nog fier overeind.”

Onderzoek naar longreparatie

Het Longfonds vraagt aandacht voor baanbrekend onderzoek naar longreparatie. Dr. Reinoud Gosens, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet samen met collega’s in Leiden en München onderzoek naar longreparatie. “We willen een manier vinden om de lichaamseigen reparatie ‘aan’ te zetten. We bouwden succesvol een stukje long na en hebben nu meer inzicht in de mechanismen waarmee de groeifactoren het herstel van longweefsel verhogen. Ik geloof dat het in de toekomst mogelijk is om zieke longen te herstellen.”

Collecte Longfonds

Deze week is de landelijke collecte van het Longfonds. Bijna 40.000 vrijwilligers gaan op pad om geld in te zamelen voor de strijd tegen longziekten.