Huidkankerdag in Martini Ziekenhuis bewijst noodzaak

Groningen - 51 mensen hebben op Nationale Huidkankerdag – zaterdag 21 mei – in het Martini Ziekenhuis in Groningen hun huid laten controleren op een verdacht plekje.

Dit jaar was er meer tijd per patiënt dan vorig jaar. "Het is fijn dat we nu wat uitgebreider de tijd hebben om de huid goed te onderzoeken", liet dermatoloog Petra Harms optekenen. "Mensen waarderen het erg dat we wat meer de tijd kunnen nemen."

Bewust maken

"We hebben bij enkele bezoekers huidkanker geconstateerd en bij meerdere mensen een voorstadium van huidkanker", vervolgt Harms. "Hieruit blijkt de noodzaak mensen bewust te maken van de negatieve invloeden van onder andere de zon en zonnebanken." Huidtherapeuten gaven voorlichting over hoe mensen zelf hun huid kunnen beschermen tegen invloeden van de zon. En hoe zij hun huid kunnen controleren op verdachte plekjes. Harms: "Ons advies daarbij is om bij twijfel altijd contact op te nemen met de huisarts." De bezoekers bij wie het verdachte plekje verder onderzocht moet worden, hebben een brief voor hun eigen huisarts meekregen om te overleggen over de te ondernemen acties.

Huidkanker

Huidkanker is, na darmkanker, de meest voorkomende vorm van kanker. Het aantal huidkankerpatiënten neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 Nederlanders in zijn of haar leven een vorm van huidkanker krijgt. In het Martini Ziekenhuis komt meer dan de helft van de patiënten in de polikliniek Dermatologie binnen met verdenking op huidkanker.

Volgend jaar weer

Het was de tweede keer dat Dermatologie van het Martini Ziekenhuis meedeed aan het landelijke initiatief om de huid te laten controleren. "Door de hoge opkomst, de positieve reacties en ook het resultaat van de dag, doen we waarschijnlijk volgend jaar opnieuw mee", voorspelt Harms.