HyperHidrosisKliniek in Martini Ziekenhuis in Groningen

Groningen - Onder het dak van het Martini Ziekenhuis is sinds kort de HyperHidrosisKliniek gevestigd. Dit is het enige kenniscentrum van Nederland op het gebied van overmatig zweten.

Hyperhidrosis of overmatig zweten is een aandoening waarbij het zweten heviger is dan noodzakelijk voor het regelen van de lichaamstemperatuur. In 90 tot 95 % van de gevallen is er sprake van overmatig zweten zonder aanwijsbare reden.

Verborgen probleem

Petra Harms, dermatoloog in het Martini Ziekenhuis: "Naar schatting 3 % van de bevolking heeft last van overmatig zweten. Zij ondervinden hier in het dagelijks leven ernstige hinder van. Die kan zelfs zo erg zijn dat het kan leiden tot grote psychische, fysieke, sociale, relationele en professionele problemen. Het is echt een groot verborgen probleem in de maatschappij en wordt in de medische wereld vaak onderschat."

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar voor de aandoening: medicijnen en lokale behandelingen, botox-behandelingen, behandelingen met miraDry-technologie en een minimaal invasieve kijkoperatie (ETS). Cardiothoracaal chirurg Theo Klinkenberg: "De minimaal invasieve operatie is voor Nederland uniek. De operatie vindt plaats via 1 sneetje van nog geen centimeter en heeft blijvend resultaat bij bijna alle mensen die overmatig zweten aan de handen." De miraDry behandeling geeft juist een uitstekend definitief resultaat bij nagenoeg alle mensen die overmatig zweten in de oksels.

Alles onder 1 dak

Tot nu bestond er in Nederland geen centrum waar al deze behandelingen beschikbaar zijn. De HyperHidrosisKliniek biedt het volledige palet aan behandelingen. Zo kan tijdens 1 consult direct de beste behandeling gekozen worden, zonder een verwijzing naar een ander ziekenhuis. Daarnaast zijn de lijnen tussen de verschillende behandelaars kort en is alle mogelijke expertise over de aandoening en de verschillende behandelingen beschikbaar.

Samenwerkingsverband

De HyperHidrosisKliniek is een samenwerkingsverband tussen Theo Klinkenberg en het Hyperhydrosis Centrum van het Martini Ziekenhuis, vertegenwoordigd door dermatoloog Petra Harms. Samen bundelen zij hun kennis en doen wetenschappelijk onderzoek naar overmatig zweten.