Groningen meest verzot op geluiden uit de natuur

Groningen - Winkelcentrum Paddenpoel in Groningen was vrijdag het toneel van de Geluidenbox van Specsavers. Bezoekers konden hier voorlichting krijgen over het gehoor. Bovendien werd gezocht naar het meest favoriete geluid van Groningen.

De bezoekers van de Geluidenbox werden aan populaire geluiden blootgesteld. Veel van hen toonden zich verrast door het effect dat geluiden hebben op de belevingswereld en op dierbare herinneringen. Waar de kwaliteit van leven hangt voor veel mensen vooral van het zicht afhangt, deed de hoorbelevingscabine de mensen beseffen dat de rol van het gehoor op het (dagelijks) leven groter is dan gedacht.

Geluidenbox

De Geluidenbox is een initiatief van Specsavers. Bezoekers van deze geluidsbelevingscabine worden op een luchtige manier - aan de hand van favoriete geluiden van Nederlanders - voorgelicht over het gehoor. De retailketen stelt hiermee het probleem slechthorendheid aan de kaak. Dit is een groeiend maar onderschat probleem. Zelfs wanneer mensen weten dat ze slechter horen, nemen zij het gehoor vaak voor lief. Zo is de drempel om een audicien te bezoeken nog erg groot en stelt 1 op de 3 Nederlanders de aankoop van een hoortoestel zelfs meer dan 5 jaar uit. Gehoorproblemen kunnen in het ergste geval leiden tot een sociaal isolement.

Top 5

De top 5 van meest favoriete geluiden onder het hoofdzakelijke Groningse publiek:
  1. De branding van de zee
  2. Tsjirpende vogels
  3. Spinnende poezen
  4. Lachende kinderen
  5. Het geluid van een koffiezetapparaat