Nieuwe app verandert Groningen in openluchtmuseum

APPINGEDAM - De Verhalen van Groningen lanceert op zaterdag 21 mei een nieuwe app waarmee Groningen verandert in een virtueel openluchtmuseum. Regio Eemsdelta heeft de primeur tijdens het festival Terug naar het begin in Appingedam.

De app toont historische en oude foto’s in het straatbeeld van vandaag en brengt daarmee bijzondere cultuurhistorische locaties tot leven. De app wordt per regio beschikbaar gemaakt. De app werkt als volgt: de telefoon geeft een signaal wanneer de gebruiker op een bijzondere cultuurhistorische locatie is. Hier is het verhaal te lezen over de locatie en kan de historische foto over het huidige straatbeeld worden geschoven. Zo is per locatie in de app te zien hoe het er vroeger uitzag. Dit gecombineerde beeld kan worden vastgelegd en gedeeld met anderen.

Locaties die te zien zijn in de app zijn bijvoorbeeld de Nicolaïkerk en het Kattendiep in Appingedam, het luchtstation in de haven van Delfzijl, de wierde van Eenum en het kleinste huisje van Rottum. De app is volop in ontwikkeling en wordt per regio uitgerold. De regio Eemsdelta is de eerste regio waar de app beschikbaar is. Tijdens het festival Terug naar het begin kunnen de bezoekers de app voor het eerst gebruiken.

De app is een initiatief van de Verhalen van Groningen in samenwerking met RHC Groninger Archieven. Voor het verkrijgen van het historisch beeldmateriaal wordt intensief samengewerkt met regionale archieven en particuliere collecties.

De app is gratis te downloaden in de:

App Store: http://bit.ly/VerhalenAppStore

Play Store: http://bit.ly/VerhalenPlayStore