Niet Groningen maar Nijmegen Fietsstad 2016

Groningen - Niet de gemeente Groningen maar de gemeente Nijmegen is verkozen tot Fietsstad 2016. Dat heeft de Fietsersbond donderdag bekendgemaakt.

Naast Groningen en Nijmegen waren ook de gemeenten Goes, Maastricht en Utrecht genomineerd.

Teleurgesteld

De afdeling Groningen van de Fietsersbond is teleurgesteld maar begrijpt het oordeel van de jury. Voorzitter Anneloes Groenewolt: “De plannen van Groningen zijn goed, het komt nu aan op de uitvoering. Uiteindelijk moet de fietser het op straat gaan merken, en dat moet de gemeente goed in de gaten houden.”

Forse slagen

De gemeente Groningen is volgens de 5-koppige jury onder voorzitterschap van Peter van der Knaap ambitieus en maakt forse slagen. Kanttekening: een deel van die ambitie bestaat slechts op papier.

Remmende voorsprong

De stad, die in 2002 al eens Fietsstad werd, heeft volgens de jury op straat vaak last van de wet van de remmende voorsprong. De afdeling Groningen van de Fietsersbond is het daar wel mee eens. “Fietsstad worden is 1 ding, maar Fietsstad blijven is minstens net zo belangrijk. De gemeente moet niet alleen investeren in nieuwe plannen, maar ook werken aan onderhoud en doorontwikkeling. Wij verwachten dat Groningen over 2 jaar, als er weer Fietsstadverkiezingen worden gehouden, met glans kan winnen, als het ingezette beleid ook echt is gerealiseerd.”