Dag van de Architectuur #21: 'Nije verbindings'

Groningen - De stad Groningen staat vrijdag 24 en zaterdag 25 juni in het teken van de 21ste editie van de Dag van de Architectuur, anderhalve dag bomvol architectuur. Thema is: ‘Nije verbindings’.

Na 7 magere crisisjaren wordt weer gebouwd in Groningen. Hierdoor is een aantal blinde vlekken weer bij de stad gaan horen. Bovendien komt de ontwikkeling van Meerstad op gang. En omdat Meerstad binnenkort ook bestuurlijk bij Groningen hoort, mag deze wijk aan het water voor het eerst ook meedoen aan de Grote Groninger Gebouwenenquête, de enquête waarin een vak- en een publieksjury bepalen wat het beste gebouw is dat het afgelopen jaar binnen de stadgrenzen is verrezen. Woensdag 25 mei wordt in de Gezinsbode, en op dagvandearchitectuurgroningen.nl, bekendgemaakt welke gebouwen genomineerd zijn. Vanaf dan kan iedereen uit Stad en Ommeland ook stemmen op zijn of haar favoriet.

Nije verbindings

Maar het thema ‘Nije verbindings gaat verder. Het gaat ook over nieuwe, andere opdrachtgevers die bouwen in Stad, over nieuwe gebruikers en over bestaande, leegstaande gebouwen die opnieuw in gebruik worden genomen. Dit nieuwe thema vraagt om nieuwe programmaonderdelen: met een thematische lezing met aansluitend een debat, bijzondere tochten en openstellingen.

Vertrouwde onderdelen

Ook de vertrouwde programmaonderdelen blijven bestaan. Op vrijdagavond maakt Frank den Hollander bekend welke architect, aannemer en opdrachtgevers het beste gebouw van Groningen hebben gerealiseerd. Op zaterdag rijdt de Specialistenbus langs de genomineerde gebouwen. Meer informatie over de nieuwe én de oude programmaonderdelen is vanaf woensdag 25 mei te vinden op dagvandearchitectuurgroningen.nl. De organisatie van de Dag van de Architectuur is in handen van Platform GRAS en de Stichting Dag van de Architectuur Groningen.