Jan-Gerrit Meijerink: advocaat op bergschoenen

Groningen - Pleiten is topsport, vindt advocaat Jan-Gerrit Meijerink. De degens kruisen met de tegenpartij om een cliënt in nood bij te staan, daar geniet hij van. Volgende maand meet hij zijn krachten buiten de rechtszaal, als hij voor het goede doel de Kilimanjaro bedwingt.

Door Arjen J. Zijlstra

“Ik ben wel benieuwd hoe ik reageer op die hoogte. Ze zeggen dat als je in de buurt van de top bent het is alsof je aan het sporten bent terwijl je ademt door een rietje. Want het percentage zuurstof neemt af. Bijna iedereen krijgt dan ook klachten, zoals misselijkheid en hoofdpijn.” De Kilimanjaro in Tanzania is geen berg waarbij je aangelijnd omhoog klimt - het is de hoogst bewandelbare berg ter wereld – maar de beklimming is wel zwaar. 1 op de 5 mensen redt het niet tot de top. “Ik hoop dat ik het haal, anders zou ik wel echt heel erg balen. Het wordt in ieder geval geen pleziertochtje.” De beklimming, die Meijerink (35) onderneemt met twintig anderen, heeft tot doel het inzamelen van geld voor kansarme kinderen in Tanzania. Een soort sponsorloop-de luxe. Elke deelnemer zet zich in om minimaal 10.000 euro aan sponsorgeld bij elkaar te krijgen voor de hulporganisatie Compassion. Het totaalbedrag van alle deelnemers bij elkaar staat nu op ruim 2 ton.

Kleurplaatje

Via Compassion kunnen mensen een kind sponsoren met een maandelijks bedrag. Dit geld is bedoeld voor scholing, maar bijvoorbeeld ook voor voorlichting over hygiëne en eventuele medische ondersteuning. “Het is een christelijke organisatie, dus er wordt ook verteld over het geloof. Maar om hulp te ontvangen hoeft iemand natuurlijk niet christelijk te zijn.” Zelf sponsort Meijerink ook een kind en dat zal hij in Tanzania ook ontmoeten. “Peter heet hij. Het wordt de eerste keer dat ik hem zie. Af en toe krijg ik een kleurplaatje van hem. Ik ben wel benieuwd of ik daar straks leuk contact mee kan hebben.” “Ik kijk er erg naar uit om hem en het gezin te ontmoeten. Tegelijk denk ik ook: sta je niet te ver van elkaar af want het zijn echt 2 verschillende werelden die daar bij elkaar komen. Dus ik ben wel heel benieuwd hoe dat is.”

Koppie

Meijerink daagt zichzelf graag uit. Op sportief gebied doet hij dit onder andere met zeilen en met survival runs. Dit zijn wedstrijden waarbij deelnemers op ruig, modderig terrein over allerlei hindernissen en obstakels klauteren om de finish te halen. “Het helpt me om te ontspannen en om mijn koppie leeg te halen.” Want op zijn werk is het voor hem als advocaat, gespecialiseerd in financieel recht bij Yspeert Advocaten, vaak geen lichte kost. “Ik had vandaag een verhaal waarbij de bank zegt: we eisen de leningen op en volgende week moet u alles betalen, zo niet dan verkopen we de hele tent. Voor zo’n ondernemer is dat natuurlijk paniek en stress.” “Dan vind ik het heel mooi om dan naast de ondernemer te staan en te zeggen: ik snap de bank, maar we moeten wel even kijken of ze wel echt goede argumenten hebben om dit te gaan doen. In een heel aantal gevallen zie je toch ook wel dat de bank te korte termijnen in acht neemt of te weinig redelijk is. En dan kun je echt wel tegen een bank zeggen: stop ermee. Zo niet, dan moet je af en toe naar de rechter om dat te laten verbieden.”

Kennis van nu

“Daar in de rechtszaal staan vind ik wel echt een van de mooiste dingen. Ik zie het altijd een beetje als de variant van topsport maar dan in de advocatuur. Dat is waar het gebeurt. Je moet dan goed luisteren en als je reageert is het heel belangrijk hoe je dat doet.” “Soms kun je meerdere woorden gebruiken om hetzelfde te zeggen. Het ene woord heeft soms net een iets positievere klank dan het andere. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Iemand heeft zich aan een bepaalde verplichting niet gehouden.’ Nou, dan zeg je eigenlijk al dat hij schuldig is. Maar je kunt het ook anders zeggen: ‘Hij heeft die papieren naar vermogen ingevuld en met de kennis van nu had er nog wat bij gemoeten.’ Dat klinkt net even anders.”

Levensveranderend

“Soms lees ik dossiers en denk ik: wat hier gebeurt dat deugt gewoon niet. Dat is in mijn werk dan ook wel een drijfveer om er echt voor te gaan. Je kunt daarin een stukje onrecht bestrijden.” Met een glimlach: “Maar dat klinkt meteen zo zwaar.” Het eerstvolgende waar Meijerink echt voor gaat is dus het beklimmen van de Kilimanjaro. De zevendaagse beklimming start 14 juni. Sponsoring is nog steeds erg welkom. Zie hiervoor: www.muskathlon.com/nl-ee/. De pagina van Meijerink is te vinden onder ‘deelnemers’. Alle reiskosten zijn uiteraard voor de deelnemers zelf. Dus komt al het sponsorgeld ten goede aan het goede doel. “Het lijkt me fantastisch daar straks op de top te staan. Mensen die al eens geweest zijn, zeiden: je gaat een levensveranderende ervaring meemaken.”