FC Groningen: vaal seizoen

Groningen - Het seizoen 2015-2016 zit erop voor FC Groningen. Een seizoen waaraan de vaste volgers niet veel plezier hebben beleefd. Zij kregen veel te weinig goals en spektakel te zien.

Door Wim Masker

De vele nieuwelingen bleken vooralsnog geen aantoonbare versterkingen. Etienne Reijnen en Hedwiges Maduro deden het niet slecht, maar konden niet tippen aan hun voorgangers Eric Botteghin en Maikel Kieftenbeld, zoals topaankoop Jesper Drost in geen enkel opzicht spelmaker Tjaronn Chery kon doen vergeten. Waar Chery goed was voor 15 doelpunten, daar maakte Drost er maar eentje. Veel te weinig voor een aanvallende middenvelder.

Meer tegenvallers

Ook de andere nieuwelingen konden (nog) niet imponeren. De transfervrij van PSV overgenomen linksback Abel Tamata begon redelijk goed, maar verloor na wat blessures de concurrentiestrijd van de wisselvallige Lorenzo Burnet. Tamata kende daarna enkele zeer ongelukkige invalbeurten. Ook Kasper Larsen viel niet mee. De Deense centrumverdediger is atletisch, kan goed in de mandekking spelen en heeft een behoorlijke techniek, maar anticipeert slecht. Hij geeft vaak onvoldoende rugdekking en heeft geen oog voor lopende mensen. Het leverde zondag twee te vermijden tegengoals op. Vleugelspits Bryan Linssen, de afgelopen seizoenen bij Heracles goed voor respectievelijk 11 en 10 doelpunten, bleef steken op 3 treffers. Hij moet veel beter kunnen. Dat geldt ook voor in de winterstop aangetrokken Alexander Sørloth. De jonge spits bewees in Noorwegen gemakkelijk te kunnen scoren, maar maakte slechts 2 goals.

Uitblinkers

Van de belangrijkste spelers die vorig seizoen al voor FC Groningen voetbalden, kunnen met name Sergio Padt en de vertrekkende Rasmus Lindgren terugkijken op een goed seizoen. Hans Hateboer wisselde goede met minder goede wedstrijden af, maar stond nooit ter discussie. De ontwikkeling van Simon Tibbling stagneerde, terwijl Albert Rusnák geregeld zwak voor de dag kwam. Mimoun Mahi en Jarchinio Antonia kampten veel met blessures. Michael de Leeuw speelde geen bijzonder seizoen. Spits Danny Hoesen kon opnieuw niet echt overtuigen. Drie jonge spelers maakten tussentijds promotie: Juninho Bacuna (18), Desevio Payne (20) en Oussama Idrissi (20). De laatste maakte veruit de meeste indruk. Met 3 goals en 3 assists leverde de energieke aanvaller een aardige bijdrage aan de zevende plaats.

Aankopen

In De Leeuw, Lindgren en Burnet vertrekken straks ten minste 3 basisspelers. Vacatures ontstaan er in het linker verdedigingsblok, terwijl het middenveld ook behoefte heeft aan ten minste 1 echte versterking. De technische staf mikt in eerste instantie op wat meer ervaren versterkingen. Spelers met karakter. Van assistent-trainer en oud-international Peter Hoekstra wordt verwacht dat hij met name de – veelal nog jonge – aanvallers kan helpen zich te verbeteren.