Glazen Kaars Award voor Stichting Groningen Verwelkomt

Groningen - Amnesty International heeft Stichting Groningen Verwelkomt verblijd met de de Glazen Kaars Award.

Deze mensenrechtenprijs voor personen of organisaties die buitengewoon werk doen voor de mensenrechten in Noord-Nederland werd donderdag uitgereikt tijdens het Noordervrijheid Festival in het Platformtheater in Groningen.

Zoia Albert

De persoonlijke drijfveer van voorzitter Zoia Albert van Stichting Groningen Verwelkomt gaf voor het publiek van het festival en de jury de doorslag. Zoia Albert: "Als vluchteling ben ik 5 jaar geleden naar Nederland gekomen. Mijn moeder zei dat Europeanen engelen zijn, daarom koos ik ervoor om naar een Europees land te vluchten. Toen ik in Pekela aankwam, bleek het tegenovergestelde: 300 locals stonden met kettingen en gebroken bier flesjes klaar om ons weg te krijgen. Ik ben niet welkom geheten." "Dit motiveerde mij om samen met een paar anderen Groningen Verwelkomt Vluchtelingen te starten. Zodat vluchtelingen die duizenden kilometers gelopen hebben een veilige plaats vinden, waar ze zich welkom weten en zich thuis voelen. Zoveel Groningers hebben dit al mogelijk gemaakt! Er gaat niets boven Groningen!"

Noordervrijheid Festival

Het Noordervrijheid Festival is jaarlijks terugkerend liefdadigheidsevenement georganiseerd door Amnesty International Studentengroep Groningen (AISG). Namens de Noordervrijheid Commissie vertelt Josephine McHardy: "Groningen Verwelkomt is genomineerd vanwege het bouwen van bruggen tussen burgers van Groningen en vluchtelingen".

Stichting Groningen Verwelkomt

Stichting Groningen Verwelkomt heeft als doel dat vluchtelingen zich welkom en thuis weten in de provincie Groningen. Dit doet zij door lokale burgerinitiatieven te ondersteunen die sociale en culturele activiteiten organiseren, begeleiden en coördineren. De stichting werkt in Groningen, Slochteren, Oldambt en binnenkort in Appingedam en Ten Boer.