Dubbellezing ex-legerpredikant over vooraanstaande Joodse schrijvers

Groningen - Voormalig legerpredikant Sjirk van der Zee verzorgt donderdag 19 mei een dubbellezing in Synagoge Groningen. Hij doet dat onder de titel 'Schrijven uit de as'.

Onderwerp van de lezingen zijn de vooraanstaande Joodse schrijvers Clara Asscher-Pinkhof en Elie Wiesel.

Clara Asscher-Pinkhof

Clara Asscher-Pinkhof (Amsterdam 1896 – Haifa 1984) was van 1920 tot 1926 echtgenote van de Groningse rabbijn Avraham Asscher. Na diens dood bleef zij in de stad Groningen wonen en combineerde zij haar werkzaamheden als pedagoge en schrijfster met de opvoeding van haar 6 kinderen. Haar boek 'Sterrekinderen' (1946) over het leven van de Joodse gevangenen in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam tijdens de Duitse bezetting wordt vaak als even belangrijk gezien als Het Dagboek van Anne Frank. Haar eigen leven beschreef ze in het nog steeds veelgelezen boek 'Danseres zonder benen'.

Elie Wiesel

Elie Wiesel werd geboren in 1928 in Sighet, Transsylvanië (nu Roemenië). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij met zijn familie getransporteerd naar Auschwitz-Birkenau en daarna naar concentratiekamp Buchenwald. Zijn eerste boek 'La Nuit' (1958) handelt vooral over zijn ervaringen in de concentratiekampen. Hierna verscheen nog een 40-tal boeken van zijn hand met thema’s als vrede, verzoening, rechtvaardigheid, verdraagzaamheid en menselijke waardigheid. Kenmerkend voor Wiesel is zijn oproep om te blijven herinneren: "Als we de slachtoffers vergeten, vermoorden we ze steeds weer." Wiesel ontving in 1986 de Nobelprijs voor de Vrede.

Sjirk van der Zee

Sjirk van der Zee is emeritus predikant van de Nederlands hervormde kerk. Hij was onder meer predikant in Leeuwarden en 3 jaar legerpredikant. In Duitsland was hij betrokken bij het inrichten van het herinneringscentrum in Bergen-Belsen. Van der Zee was een aantal jaren voorzitter van de Hervormde Raad voor de verhouding Kerk en Israël. De lezing over Elie Wiesel duurt van 16.00 tot 17.30 uur, de lezing over Clara Asscher-Pinkhof van 19.00 tot 20.30 uur.  Entree: 4 euro (per lezing).