Groninger studenten ontwikkelen app ter vervanging papieren kassabon

Groningen - Studenten uit Groningen hebben een app ontwikkeld die het papieren bonnetje vervangt door een digitale variant: Klippa.

Hiermee wordt een hardnekkig probleem uit de weg wordt geruimd: dat van de vervaagde, gekreukte of verdwenen bonnetjes die je als consument nodig hebt voor declaraties, retourneren of garantie. Yeelen Knegtering, één van de oprichters van Klippa, schudt zijn hoofd. "Ik weet zeker dat ik in mijn leven veel vaker garantie had kunnen claimen, en daarmee vele euro’s had kunnen besparen, wanneer ik mijn papieren bonnetjes niet was kwijtgeraakt." De 24-jarige ondernemer en voormalig student van de Rijksuniversiteit in Groningen besprak het fenomeen van het papieren bonnetje met enkele studiegenoten. Gezamenlijk trokken ze al snel de conclusie: het moest maar eens afgelopen zijn met het papieren bonnetje.

Digitale bon

Met een team van 8 studenten sterk werd gewerkt aan Klippa. "Met Klippa heb je nooit meer last van papieren bonnetjes. Je hebt geen hinder van vervangende bonnen, je raakt nooit meer een bon kwijt en bovendien vergeet je nooit meer een declaratie te doen", legt Knegtering uit. Sinds de start in februari vorig jaar zijn al duizenden documenten via Klippa gedigitaliseerd. De app, die nog steeds wordt doorontwikkeld, wordt goed ontvangen in de app-stores. "We hebben veel feedback van gebruikers gekregen, waardoor de app steeds beter wordt", stelt Knegtering.

Klippa staat klanten bij

Met Klippa staan klanten en consumenten een stuk sterker tegenover winkels die geen retouren accepteren zonder bon. "Klippa ondersteunt gebruikers bij geschillen op het gebied van garantie en retouren. We geven juridisch advies en nemen persoonlijk contact op met winkeliers die zich niet aan de wetgeving houden. Indien nodig doen we ook melding bij de toezichthoudende instanties. Een digitale kopie van een bon is namelijk gewoon rechtsgeldig."

Gesprekken met retailers

Retailers hebben de Groninger bonnetjes-app inmiddels ook ontdekt. Op dit moment zijn er verkennende gesprekken met retailers om papieren bonnetjes voorgoed naar het museum te verwijzen. "De volgende stap is om aankopen rechtstreeks vanuit de kassa te registreren via Klippa. Dat betekent dat er bij een aankoop geen papier meer aan te pas komt. De techniek hiervoor is al klaar. Alleen moeten de retailers nog overstag." De Klippa-app is gratis te downloaden voor Android en iOS.