Gratis concert van talentvolle dirigent

GRONINGEN - Om jonge dirigenten de gelegenheid te bieden de broodnodige vlieguren te maken, is er de nieuwe Nationale Master Orkestdirectie, een samenwerking van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en de Nederlandse orkesten. Talloze jonge dirigenten uit de hele wereld melden zich aan voor dit prestigieuze programma, waarvoor per jaar slechts enkele studenten worden aangenomen.

Yuwon Kim, Leonardo Sini, Ryan Bancroft en Nicolo Foron dirigeren in dit kader het Noord Nederlands Orkest tijdens een gratis concert in De Oosterpoort. Er staan onder andere stukken van Mozart, Tchaikovsky en Brahms op het programma. Het concert is voor iedereen gratis toegankelijk en vindt plaats op vrijdag 13 mei om 20:15 uur in de Grote Zaal van de Oosterpoort.

De uit Sardinië afkomstige dirigent Leonardo Sini (1990) studeerde aanvankelijk trompet in Sardinië, en later aan de Royal Academy of Music in Londen. Daar begon hij ook met directielessen. Sinds 2015 studeert hij verder bij de Nationale Master Orkestdirectie (NMO), waar hij les krijgt van Jac van Steen, Kenneth Montgomery en Ed Spanjaard.

Ryan Bancroft (1989) komt uit Los Angeles. Na een studie trompet aldaar, verhuisde hij naar Glasgow om orkestdirectie te studeren aan het Royal Conservatoire of Scotland. Sinds september 2015 zet hij zijn studie voort aan de NMO. Hij heeft sindsdien geassisteerd bij verschillende Nederlandse en buitenlandse orkesten.

Yuwon Kim (1988) uit Zuid-Korea begon op 5-jarige leeftijd met pianolessen. Na een studie orkestdirectie en compositie begon zij in 2011 in Salzburg aan een directiestudie. Inmiddels studeert zij aan de NMO. Zij heeft geassisteerd bij verschillende Nederlandse orkesten en krijgt, net als de andere NMO-studenten soms de kans om met de eigen hoofdvakdocent als assistent mee te gaan naar een buitenlands orkest.

De in 1998 geboren Nicolò Foron begon op zeer jonge leeftijd met cello en piano. Op zijn negende begon hij met directielessen. Sinds september 2014 studeert Nicolò aan de NMO. Net als de andere NMO-studenten heeft Nicolò veelvuldig deelgenomen aan aansprekende masterclasses en competities, onder andere in Luzern en Besançon.