Leesgroep in Synagoge Groningen over 'Amerika' van Kafka

Groningen - In Synagoge Groningen gaat donderdag 12 mei een leesgroep van start met als onderwerp de roman 'Amerika' van Franz Kafka.

Franz Kafka (1883-1924) wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers in de wereldliteratuur. Het taalgebruik in zijn boeken is buitengewoon geraffineerd. Tegelijkertijd vertelt hij in gewone taal over de meest ongewone gebeurtenissen. 'Amerika' is de eerste roman van de joodse en niet-religieuze schrijver Kafka. Opmerkelijk is dat het boek al 100 jaar geleden geschreven is, maar de taal nog volkomen van onze tijd is.

Eindeloos

'Een verhaal dat eindeloos lijkt te worden', noemde Kafka deze roman in een brief. Het verhaal werd ook letterlijk eindeloos: Kafka heeft de roman nooit afgemaakt. Hij begon er aan te werken in 1912 en stopte ermee in 1913. In de tweede helft van 1914 probeerde hij de draad tevergeefs weer op te pakken.

Amerika

'Amerika' vertelt het verhaal van de jonge Karl Rossman die in verband met een pijnlijke liefdesaffaire met een dienstmeisje door zijn vader het huis uit wordt gezet. Hij vertrekt naar Amerika om een nieuwe bestemming te vinden en 'een nieuwe vader'. Hij vindt zo'n vertrouwenwekkende oudere man al meteen op het schip in de figuur van de stoker. Het enige fragment dat Kafka tijdens zijn leven van de roman gepubliceerd zag, was het eerste hoofdstuk, niet verwonderlijk onder de titel 'Der Heizer' (De stoker), 1913. In 1927, 3 jaar na de dood van Kafka, werd de onvoltooide roman 'Amerika' als boek gepubliceerd.

7 avonden

In de leesgroep worden de 8 hoofdstukken op 7 avonden besproken; de donderdagen 12 en 26 mei, 2, 9, 23, 30 juni en 7 juli (19.30 – 21.00 uur). Deelname kost 3 euro per avond. Plaats van handeling is het Rabbinaatshuis. Aanmelden: shalom.culture@gmail.com.