Foto’s van Schier

GRONINGEN - De Peruaans-Italiaanse fotograaf Luca Solari exposeert uniek werk over Schiermonnikoog in Fotogalerie Lichtzone. ‘De Vesting’ vertelt het verhaal van een verre buitenstaander die als door een wonder op Schiermonnikoog verzeild raakt en een diepe emotionele verbondenheid voelt met het kleinste Nederlands-Friese waddeneiland.

De unieke serie foto’s werd tussen 2009 en 2015 gemaakt. De in Zwitserland woonachtige Solari (Genua, 1955) werkte aanvankelijk vooral in de duinen, maar later maakte hij ook foto’s van het dorp en van de eilanders zelf. In de foto’s, gedetailleerd en vol contrasten, vervagen de grenzen tussen portretten en landschappen. Ze vertellen het verhaal van de verbondenheid van het eiland Schiermonnikoog en zijn bewoners.

De eilanders van Schier leven als een bemanning op een schip. Dicht op elkaar, tolerant voor elkaars eigenaardigheden, maar ook met een scherp oog voor elkaars levenswandel en gebreken. Geheimen sterven jong. Outcasts vetrekken. Maar nieuwkomers krijgen er een kans, zoals dat al eeuwen gaat. Veel bewoners van de eilanden kwamen ooit van elders, of stammen af van nieuwkomers die er landden om een leven achter zich te laten, opnieuw te beginnen of om rechtspraak te ontvluchten. Er waren zeelieden die een schip zochten maar nooit vonden, sommigen kwamen en bleven vanwege de liefde. Ze vonden een eiland dat voortdurend onder invloed staat van weer en tij, waar stormen en passanten komen en weer vertrekken. De afdruk die ze achterlieten verwaait, of spoelt weg. Het eiland is nooit hetzelfde. Soms is het vasteland ver weg en staat het eiland op zichzelf.

Luca Solari, zoon van een Peruaanse diplomaat en een Italiaans beeldhouwster, raakte in de donkere dagen rondom Oud & Nieuw in 2009 door een onwaarschijnlijk toeval op Schiermonnikoog verzeild. Als zoon uit een diplomatengezin kende hij het gevoel buitenstaander te zijn maar al te goed. De eilanders sloten hem echter niet uit, maar namen hem op, verwelkomden hem tijdens het eilander biljarttoernooi in Hotel Van De Werff, vertelden hem hun verhalen en lieten zich fotograferen.


Groninger Gezinsbode