Eerste bussen over tijdelijke brug

Groningen - Groningen Een bijzondere hijsklus: een ‘Bailybrug’ is afgelopen weekend over de Paterswoldseweg gelegd. Met deze tijdelijke brug is de bus nog sneller bij het Hoofdstation. De eerste bussen zijn inmiddels over de nieuwe brug gereden.

De bussen kunnen voortaan rechtdoor na de busbaan over de Koeriersterweg. Tot nu toe maakten de bussen een lus, over de Parkweg, door de Grunobuurt. Met de nieuwe brug behaalt de bus een tijdsbesparing van twee minuten. De nieuwe route heeft verder als voordeel dat er minder kans is op file. Bovendien worden twee stoplichten vermeden. Ideaal voor forenzen dus die van en naar de stad reizen.

Afgelopen weekend werd de tijdelijke brug gemonteerd en ingehesen. De brug bestaat uit brugdelen van tien tot dertien meter.

De tijdelijke brug hangt samen met de aanleg van een tunnel onder de Paterswoldseweg door. Als deze af is, kan de tijdelijk brug weer worden opgeruimd en wordt de busbaan doorgetrokken tot achter het Hoofdstation. Hier ontstaat de komende jaren een nieuw stationsgebied, waar ook de bushaltes komen.

Aan de zuidkant van het station komt op termijn een fietstunnel en een nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor duizenden fietsen aan de zuidzijde van het station om ook in de toekomst voldoende fietsparkeerplekken te bieden. De uitbreiding van het Hoofdstation met sporen, perrons en een perrontunnel moeten de groei van reizigers opvangen.