Groningen krijgt rondvaartboot op waterstof

Groningen - Groningen krijgt een duurzame rondvaartboot op waterstof. Het stad Groninger bedrijf Progress Events BV krijgt hiervoor een subsidie van bijna 20.000 euro van de provincie Groningen.

Het bedrijf schaft een authentieke rondvaartboot aan en wil deze laten varen op het nieuwste type elektromotor, lithiumbatterijen en een waterstofcel. Hierdoor zijn geen fossiele brandstoffen meer nodig en is de uitstoot minimaal. De boot moet het boegbeeld worden voor een verduurzaming van de rondvaart in Noord-Nederland. Voor Noord-Nederland is een rondvaartboot op waterstof helemaal nieuw. Door de combinatie van waterstof en lithiumbatterijen wordt het gemakkelijker om langer geheel duurzaam te varen. Daarmee zijn complete dagtochten mogelijk.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidie komt uit het tweede programma ‘Innovatief en Duurzaam MKB Groningen’, dat begin 2015 van start is gegaan. Met dit programma wil de provincie bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf de mogelijkheid bieden om te investeren in innovatieve en duurzame projecten. Van het budget van 2,4 miljoen euro is nog ongeveer 1 miljoen euro beschikbaar.