Merel Hennink uit Groningen fietst tegen longkanker

Groningen - Merel Hennink uit Groningen, moeder van twee jonge kinderen, kreeg eind 2014 te horen dat zij longkanker heeft. Uitgezaaid en dus ongeneeslijk.

Om geld in te zamelen voor onderzoek naar haar zeldzame kankervorm heeft ze Stichting Merels Wereld opgericht. En zaterdag 30 april fietst ze tussen haar chemokuren door de Winsumer Wierdentocht. Doel van haar deelname: 10.000 euro inzamelen. De longkankervariant van Merel, de ROS1-translocatie, is een paar jaar geleden ontdekt. Het is een zeldzame variant die bij minder dan één procent van de patiënten voorkomt, en dan vooral bij jonge niet- of matig rokende vrouwen.

Wereldwijd verenigd

Juist omdat deze variant zo zeldzaam is, is er nog weinig onderzoek naar gedaan. Om daarin verandering te brengen, heeft een groep ROS1-patiënten zich wereldwijd verenigd. De kracht van deze groep patiënten is zeer groot en uniek in zijn soort. Omdat het een patiënteninitiatief betreft en de patiënten zich internationaal hebben verenigd, heeft bijvoorbeeld het grote Amerikaanse fonds Addario Lung Cancer Foundation (ALCF) toegezegd het onderzoek te willen steunen. Ook medici zijn enthousiast. Zo heeft het UMCG in Groningen al aangegeven graag betrokken te willen worden bij het onderzoek.

Winsumer Wierdentocht

Om goed onderzoek te kunnen doen, is veel geld nodig. Daarom is Merel Stichting Merels Wereld begonnen. Tijdens de Winsumer Wierdentocht op 30 april wil Merel, tussen haar chemokuren door, ten minste vijftig kilometer fietsen. Deze fietstocht is daarmee haar Alpe d’HuZes. Tijdens haar tocht wordt Merel ondersteund door zeker tien vrienden. De groep wil hiermee aandacht vragen voor het doel en de missie van Merels Wereld: de ziekte bekender maken, de overlevingskansen vergroten en de kwaliteit van leven verbeteren. Donaties om dit doel te bereiken zijn welkom op www.stichtingmerelswereld.nl.