Eredivisie blijft spannend

Groningen - Zondag is de voorlaatste speelronde in de eredivisie. Alle duels beginnen om 14.30 uur. In elke wedstrijd staat er voor ten minste een van beide clubs nog iets op het spel.

Door Wim Masker

Over de geleidelijk afgenomen kwaliteit van de eredivisie is al genoeg gezegd en geschreven, maar spannend is de hoogste Nederlandse voetbalklasse nog steeds. Voor 9 clubs uit de top 10 staat er nog iets op het spel. Ajax en PSV gaan voor de titel. AZ, FC Utrecht en Heracles strijden nog om de vierde plaats die rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal oplevert. En PEC, NEC, Vitesse en FC Groningen maken nog kans op een plaats in de play-offs. Alleen Feyenoord is klaar. Of de Rotterdamse club nu derde of vierde wordt doet er niet toe, de nieuwe bekerwinnaar is sowieso verzekerd van Europees voetbal.

Afscheid Foppe

Heerenveen, zondag gastheer van FC Groningen, heeft net als ADO Den Haag alleen nog een theoretische kans op het behalen van de play-offs. Zelfs bij winst op FC Groningen is die kans minimaal. Voor de Friezen is het zondag de laatste thuiswedstrijd in een kleurloos seizoen. Voor de bijna 73-jarige Foppe de Haan wordt het zijn afscheidswedstrijd als hoofdtrainer.

Beloften in Euroborg

Jong FC Groningen maakt door een aantal mindere resultaten van Jong Twente weer een gerede kans op het bereiken van de Tweede Divisie. De ploeg van trainer Alfons Arts speelt maandag in Euroborg zijn laatste thuiswedstrijd tegen Brabant United, de combinatie van RKC en Den Bosch die volgend seizoen zonder RKC onder dezelfde naam verder gaat. De aftrap is om 18.30 uur. Een kaartje kost 3 euro, jeugd tot en met 16 jaar betaalt 2 euro.

Aantrekkingskracht

Het beloftenteam van FC Groningen gaat volgend seizoen uit 3 keepers en 16 veldspelers bestaan. 3 keepers omdat het eerste en tweede elftal met ingang van komend seizoen beide in het weekend spelen en geregeld tegelijk op zaterdag. De technische staf is ondertussen druk bezig met het samenstellen van de nieuwe selectie, die voor een groot deel zal bestaan uit jonge spelers die al in de beloften of in A1 spelen. De keus om in te stromen in de zogenoemde voetbalpiramide maakt Jong FC Groningen extra aantrekkelijk voor talenten van eredivisieclubs die op maandagavond in de reservecompetitie blijven spelen, zoals Feyenoord, PEC Zwolle, NEC, ADO den Haag, Heerenveen, Willem II en Roda JC. Een aantal spelers is al vastgelegd, enkele anderen hebben toegezegd te komen.