Drie keer ‘Ik goa noar Tahiti’ in Der Aa-theater

Groningen - Theatergroep WAARK staat donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 april met ‘Ik goa noar Tahiti’ in in het Der Aa-theater in Groningen.

‘Ik goa noar Tahiti’ is een voorstelling over de dramatische laatste dagen van de Groninger kunstenaar/ drukker/ dichter Hendrik Nicolaas Werkman. Schijnbaar zonder reden wordt Hendrik Werkman drie dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in zijn atelier aan de Lage der A ingerekend door twee uit Amsterdam gevluchte SD’ers. Daarmee kijkt Werkman de dood in de ogen.

De voorstelling is gemaakt in het kader van het Werkmanjaar 2015 en wordt in het Der Aa-theater voor het laatst gespeeld.

Het script is geschreven door Ger Beukenkamp. Het is een toneelbewerking van het scenario dat Beukenkamp in 1992 schreef voor de internationaal bekroonde film ‘Ik ga naar Tahiti’, met Hans Dagelet in de rol van Werkman.

De regie is in handen van Ben Smit. Jan Glas vertaalde het script naar het Gronings. Hadewych ten Berge is verantwoordelijk voor de vormgeving en Dinanda Luttikhedde zorgt voor de videobeelden/ projecties. Niels Smit Duyzentkunst maakte de compositie voor de voorstelling.

Erik Bulthuis speelt de rol van Hendrik Nicolaas Werkman. Riemke Bakker speelt zijn vrouw, Greet Werkman van Leeuwen.

Nico van der Wijk speelt Pieter Schaap, de Amsterdamse SD’er die Werkman vlak voor het einde van de oorlog arresteert.

Gerard Hilbrants speelt Abraham Kaper, de Groningse SD’er en maat van Schaap.

De voorstelling op zaterdag 30 april wordt voorafgegaan door een lezing van Jikke van der Spek over leven en werk van de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. Van der Spek is co-auteur van het boek ‘Werkman Leven & Werk’ en maakte als gastconservator voor het Groninger Museum de expositie over het werk van H.N. Werkman.

Meer informatie: www.waark.nl.