Groningse basisscholieren krijgen programmeerles

Groningen - 10 basisscholen in Groningen gaan in het schooljaar 2016/ 2017 aan de slag met ‘Programmeren in de Klas’. De gemeenteraad gaf woensdag groen licht voor plannen voor programmeerles op de basisschool.

‘Programmeren in de Klas’ omvat een doorlopende leerlijn voor de groepen 2 tot en met 8 van de basisschool. Kinderen maken op speelse wijze kennis met de digitale wereld. Daarnaast wordt de betrokken docenten geleerd om zelf de lessen te verzorgen.

„Het is niet de bedoeling dat we programmeurs opleiden. Vergelijk het met Engels. Kennis van die taal is belangrijk, omdat je dan beter snapt hoe de wereld werkt. Die wereld is voor de generaties die nu en straks opgroeien steeds meer digitaal. Met ‘Programmeren in de Klas’ wordt in Groningen een start gemaakt om leerlingen en docenten beter voor te bereiden op die toekomst”, meent gemeenteraadslid Arend Jan Wonink van initiatiefnemer D66.

D66 werkte hiervoor samen met onder meer de Hanzehogeschool en Google. Verder waren de stichting Groningen Programmeert, De Jonge Onderzoekers en I.Turn.It betrokken bij de totstandkoming van de plannen. Daarbij is nadrukkelijk gezocht naar input en draagvlak uit het onderwijs.

Wonink: „We willen niet vanuit het stadhuis bepalen wat er in het klaslokaal gebeurt. Samen met Grietha de Boer, programmamanager Wetenschap en Techniek van de pedagogische academie van de Hanzehogeschool, heb ik het plan daarom op tal van scholen in de stad gepresenteerd. Zonder uitzondering waren docenten en bestuurders enthousiast. Hun input is verwerkt in het uiteindelijke voorstel. Het plan voorziet duidelijk in een behoefte”, verklaart Wonink.