Meer kansen voor vluchteling-studenten in Groningen

Groningen - De gemeente Groningen heeft een convenant gesloten met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Doel is meer kansen te bieden aan hoogopgeleide en studerende vluchtelingen in Groningen.

Namens de gemeente Groningen zette onderwijswethouder Ton Schroor woensdagochtend zijn handtekening onder het convenant. Namens het UAF zette directeur Mardjan Seighali haar handtekening. Vluchtelingen kunnen nu op hun eigen niveau en in hun eigen vakgebied studeren, indien nodig met behoud van uitkering. Daarnaast stelt de gemeente tot 2019 jaarlijks 50.000 euro beschikbaar voor begeleiding van vluchteling-studenten door het UAF. Het UAF betaalt de daadwerkelijke studiekosten.

City of Talent

Veel vluchtelingen studeerden of werkten al in het land van herkomst. Hun diploma’s worden in Nederland vaak niet erkend. Opnieuw studeren is hun enige kans om zich verder te ontwikkelen en hun talenten te benutten. Zo kunnen zij in Nederland een nieuw bestaan opbouwen en een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving. Ton Schroor : “Groningen is een studentenstad en heeft de ambitie om City of Talent te zijn. Als vluchtelingen hier - ook op het terrein van studie - tot bloei kunnen komen, dan is dat winst. Afgestudeerde vluchtelingen kunnen wellicht hun talenten blijvend inzetten voor onze stad en regio.” Hoogopgeleide statushouders die een bijstandsuitkering ontvangen en aan de selectiecriteria voldoen, kunnen een studie volgen waarbij het UAF de student begeleidt, ook op weg naar werk. Het gaat om studenten die geen recht hebben op studiefinanciering. Deze studenten kunnen, indien nodig, een ontheffing van de arbeidsverplichtingen krijgen, om de studie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Schroor: “Groningen heeft hier al enige ervaring mee opgedaan en de resultaten zijn bemoedigend.”

Blijvend inzetten in de stad

De gemeente hoopt te stimuleren dat afgestudeerde vluchtelingen hun talenten blijvend willen inzetten in de stad Groningen of de regio. Om de kans op succes te vergroten, werkt de gemeente nauw samen met de Rijksuniversiteit Groningen, diverse hbo-instellingen en bedrijven in de regio. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van de kennis en ervaring van het UAF bij de begeleiding van vluchteling-studenten. Directeur Mardjan Seighali van UAF: “Eerst moet in kaart worden gebracht welke competenties en ambities iemand heeft en welke begeleiding nodig is. Daarna kan het meest kansrijke traject naar werk worden uitgestippeld. Deze regionale samenwerking lijkt een goed recept voor succes.” Het UAF opereert landelijk en heeft inmiddels met 16 gemeenten een convenant afgesloten, waaronder recentelijk de gemeenten Wageningen, Haarlem en Zandvoort.