FC Groningen moet anders scouten

Groningen - FC Groningen is niet doof voor de kritiek op het spel van de afgelopen jaren. De club zal anders moeten scouten om beter aan de supporterswensen tegemoet te kunnen komen.

Door Wim Masker

Strijd en initiatief wil het Groningse publiek zien. Voor het gewenste aanvallende voetbal heeft FC Groningen een ander soort verdedigers nodig. Verdedigers die beter met ruimte in hun rug kunnen spelen. Een speelwijze die Etiënne Reijnen en de vertrekkende Rasmus Lindgren– en vorig seizoen toch ook Eric Botteghin – niet op het lijf geschreven is. Zij hebben elk hun specifieke kwaliteiten, maar hebben als gezamenlijk minpunt een gebrek aan snelheid en/ of wendbaarheid.

Realistisch

Wanneer directeur Hans Nijland en technisch manager Peter Jeltema er niet in slagen om ten minste 1 snelle verdediger aan te trekken, zal FC Groningen onder de nieuwe trainer Ernest Faber beslist niet aanvallender spelen dan nu onder Erwin van de Looi. Faber is een realistische coach. Onder hem presteert het gepromoveerde NEC boven verwachting, maar de Nijmeegse club valt slechts mondjesmaat aan. Met niet al te snelle verdedigers als Rens van Eijden en de Pool Wojcech Golla kan dat ook niet. Faber laat NEC daarom met 2 verdedigende middenvelders spelen: Janio Bikel en Gregor Breinburg. Zij vormen een extra slot op de deur. Het resultaat mag er zijn: NEC heeft slechts 37 tegentreffers. Buiten de titelkandidaten Ajax en PSV doet alleen provinciegenoot Vitesse het beter. De keerzijde is dat NEC nauwelijks scoort: 36 keer tot nog toe, net zo weinig als FC Groningen.

Kracht en temperament

Heeft FC Groningen meer snelheid achterin nodig om aanvallender en initiatiefrijker te kunnen spelen, voor meer strijd heeft FC Groningen behoefte aan meer spelers met kracht en temperament. De huidige selectie telt met Lorenzo Burnet, Simon Tibbling, Jarchinio Antonia, Albert Rusnák en Bryan Linssen veel kleine, fysiek niet al te sterke spelers. En in stylist Jesper Drost en de beleefd spelende spits Danny Hoesen spelers die van nature weinig strijd aan de dag leggen. Met de straks van verhuurperiodes terugkerende Tom Hiariej en Martijn van der Laan krijgt FC Groningen er nog 2 ‘miniatuurspelers’ bij.

Middenvelder of spits

De vraag is hoe FC Groningen voorziet in de opvolging van topscorer Michael de Leeuw. Haalt de club voor hem een scorende spits of een scorende ‘nummer 10’? Veel geld zal daarvoor niet beschikbaar zijn. Grote uitgaande transfers zijn er immers niet te verwachten. De hoop is dan ook gevestigd op een doorverkoop van Filip Kostic. FC Groningen ontvangt 15 % van elke euro boven een transferbedrag van 6 miljoen euro.